Ванът ID.Buzz е символ за това, което Херберт Дийс се

...
Ванът ID.Buzz е символ за това, което Херберт Дийс се
Коментари Харесай

Новият шеф на Volkswagen е изправен пред трайни предизвикателства

Ванът ID.Buzz е знак за това, което Херберт Дийс се надяваше да реализира като началник на Volkswagen. Захранваната с акумулатори актуализация на класическия бус на VW, пусната през 2022 година, се стремеше да вкара една старомодна институция в електрическата епоха. Но напъните на Дийс да трансформира немския колос в водач в електрическите коли завърши ненадейно на 22 юли, когато компанията разгласи, че той ще напусне позицията след няколко седмици. Той ще бъде завещан от е Оливър Блуме, който сега управлява спортната марка на групата Porsche.

Арогантността на Дийс му донесе проблеми
Дийс беше " откраднат " от BMW в началото с концепцията да раздруса изпадналата в усложнение марка VW посредством редуциране на разноски и работни места. През 2018 година той беше назначен за началник на цялата голяма компания, която създаде 8.6 млн. коли предходната година и има осем автомобилни марки, от Porsche до доста по-малко първокласната Skoda. Неговата задача беше да разчисти бъркотията, оставена от dieselgate, и да електрифицира Volkswagen както в дословен, по този начин и в преносен смисъл. До 2026 година той е заделил за задачата близо 90 милиарда евро за вложения в електрически автомобили, акумулатори и програмен продукт.

Арогантността му, която първоначално спомогна да получи работата, му сътвори проблеми. Той беше податлив към гафове, като един път съобщи, че не знае за необятно известното малтретиране на уйгурите в Китай. Изтеклият му имейл, в който се загатва, че електрификацията прави 10% от 300 хиляди немски чиновници на групата непотребни, не му завоюва утвърждение измежду служащите, чиито представители заемат половината от местата в надзорния съвет на групата и могат да постановат несъгласие върху измененията в тактиката.
Реклама
Нито пък честите му напомняния, че на VW са нужни 30 часа, с цел да създаде автомобил, който Tesla, американският първенец в региона на електрическите автомобили, може да създаде за 10 часа.
Проблемите пред Блуме
Блуме е считан за по-сговорчив. В други връзки наподобява, че той ще продължи значително от там, където спря Дийс. Големите залози в множеството случаи са направени, споделя Педро Пачеко от консултантската компания Gartner. Той ще се сблъска и със същите спънки: комплицирано ръководство, постепенно взимане на решения и ниска продуктивност.
Блуме ще се сблъска със същите спънки: комплицирано ръководство, постепенно взимане на решения и ниска продуктивност.
Както откри Дийс, размерът на VW затруднява преструктурирането на групата, камо ли превръщането й в софтуерна компания, сходна на Tesla. Нейните електрически оферти за всеобщия пазар не са впечатляващи. Инвестиционната банка Jefferies счита, че VW ще похарчи с 40% повече от Tesla в конкурентните си инициативи за произвеждане на 2 млн. електрически автомобила годишно до 2023 година Сериозните проблеми в Cariad, софтуерното поделение с 5000 чиновници, може да забавят стартирането на новите електрически коли на Audi и Porsche с няколко години. Това може би е била последната капка за фамилиите Порше и Пиех, най-големите акционери на VW, които до момента подкрепяха Дийс.
Реклама
Всички автомобилни шефове би трябвало да преценяват дали да създават личен програмен продукт, или да разчитат на трети страни за системите, които скоро могат да дефинират имиджа на марката. Блуме може да премисли независимата тактика на Дийс. Другите му проблеми са свързани с Китай, където продажбите на групата са спаднали с една пета през първата половина на 2022 година В международен мащаб VW от ден на ден изостава от най-близкия му съперник Toyota. По-мекият метод на Блуме към трудовите връзки надали ще промени настояването на профсъюзите за опазване на високоплатените работни места в Германия. Освен това той би трябвало да провежда идното първично обществено предложение на Porsche, която ще продължи да ръководи. Той към този момент даде обещание, че в никакъв случай няма да електрифицира модел 911, флагманския състезателен автомобил на Porsche. Това консервативно решение загатва за нещо, което може да се окаже знак на неговия управнически мандат.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Херберт Дийс - външният човек, който не съумя да приключи революцията във Volkswagen 29 юли 2022, 06:57 VW уволни изпълнителния си шеф Херберт Дийс 26 юли 2022, 10:26 Преходът на Volkswagen към електрически коли може да коства 30 хиляди работни места 14 октомври 2021, 13:07 Volkswagen губи по 2 милиарда евро на седмица 30 март 2020, 11:20 Volkswagen залага на гигафабрики за акумулатори 16 април 2019, 11:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР