Ван Цишан е известен в Китай като Господин Оправи проблема,

...
Ван Цишан е известен в Китай като Господин Оправи проблема,
Коментари Харесай

"Господин Оправи проблема", или кой е новият китайски вицепрезидент

Ван Цишан е прочут в Китай като " Господин Оправи казуса ", благонадежден кадър, изпращан да се оправя и с най-трудните рецесии - от рухващи банки през епидемии от смъртоносни заболявания до корупция по високите етажи. Тези, които го познават, го разказват като самоуверен и изчерпателен, умеещ да взема решение проблеми, обичащ философските разногласия и необикновено възприятие за комизъм.

Като вицепрезидент 69-годишният Ван се чака да играе основна роля за реализиране на програмата на президента Си Цзинпин за подсилване на властта на Китайската комунистическа партия и по едно и също време с това унищожаване на корупцията и бедността.

Ван има репутацията на честен и способен човек, само че избирането му в събота за вицепрезидент от церемониалния законодателен орган с официално гласоподаване и резултат от 2969 гласа " за " против 1 " срещу " съгласно мнозина бе извънредно.

За да може Ван да остане във властта и откакто е навършил пенсионна възраст, Си трябваше да го извади от Постоянния комитет на Политбюро на ККП и да го уреди на един относително незначителен и параден пост. Това най-вероятно значи понижаване на въздействието на останалите политици от седемчленния Постоянен комитет, в това число на противника на Си, премиера Ли Къцян - считан сякаш за втория по въздействие човек в Китай - изключително, в случай че на Ван бъде претрупан с значими задания, даващи му власт над техните ресори.

" Това несъмнено още повече ще маргинализира Ли Къцян ", съобщи Джун Тойфъл Драйър, специалист по китайска политика от Университета в Маями. " Съсредоточил толкоз огромна власт, обикновено е да се чака, че Си ще желае да има

асистент, на който има цялостно доверие. "

Макар че още не е ясно какви ще са съответните отговорности на Ван, съгласно китайската конституция той поема пълномощията на държавен глава, ако Си не е кадърен да извършва отговорностите си. Освен това по непотвърдена информация Ван ще има и право да участва като наблюдаващ без право на глас на съвещания на високо ниво, в това число на ПК на Политбюро.

Показателно е, че Ван беше забелязан на събития, като да вземем за пример церемонията в събота във Великата зала на народа (сградата на китайския парламент), седнал като осми по ред в йерархията, тъкмо след седемте членове на ПК на Политбюро.

Ван и Си имат общи неща в предишното си, и двамата наподобява в много огромна степен споделят възгледа, че твърдата партийна власт и строгата дисциплинираност са нужни, с цел да може да се направлява стопанското развиване на Китай.

Смята се, че двамата са се срещнали като юношески деятели в бедната провинция Шенси по време на Културната гражданска война 1966-1976 година Ван, който е с пет години по-възрастен от 64-годишния Си, след това отишъл да следва, а по-късно се занимавал с университетски проучвания на китайската история от XIX и XX век.

Бракът му с дъщерята на изгряващ върховен партиен функционер му дава статута на " принц ",

както в Китай назовават роднините на хората от комунистическия хайлайф. Кариерата на Ван върви нагоре паралелно с тази на неговия тъст, Яо Илин, който като първи вицепремиер изрично поддържа кървавото потъпкване с военна мощ на продемократичните митинги през 1989 година

Скоро Ван демонстрира, че има необикновен гений да се оправя със закъсали държавни финансови институции. При един от значимите си триумфи той е окуражителен, че е съдействал Китай да не бъде обиден от последствията от азиатската финансова рецесия през 1997 година След това е назначен за партиен секретар на процъфтяващата островна провинция Хайнан.

Фотогалерия: Пандата като китайски дипломат >       Малко по-късно още веднъж е потърсен поради уменията си да овладява рецесии, този път при епидемията от загадъчна респираторна болест - тежкия изострен респираторен синдром, прочут като ТОРС. По време на смъртоносната зараза през 2003 година Ван е назначен за кмет на Пекин и оказва помощ да се уталожи суматохата, като подрежда да се наложи карантина и обществеността всекидневно да бъде осведомена за настоящата конюнктура.

След това му беше поверена подготовката на града за летните олимпийски игри през 2008 година, а откакто беше назначен за вицепремиер - и на международното ревю в Шанхай през 2010 година

Може би най-известен обаче е като индивида, който оказва помощ на Си след издигането си през 2012 година за член на ПК на Политбюро, когато беше претрупан със задачата да организира широкообхватна репресивна акция против корупцията. Ван застана отпред на дисциплинарния орган на ККП, Централната комисия за инспекция на дисциплината, а в хода на акцията бяха осъдени към 1.5 милиона партийни членове, в това число някогашен член на ПК на Политбюро, който беше наказан на пожизнен затвор, и военачалник от висшето командване.

През последните години, ненапълно и поради тази си активност, Ван странеше от публичното внимание. През септември обаче той провокира удивление с присъединяване си в 90-минутна среща с някогашния консултант на президента Доналд Тръмп Стив Банън, по време на която, както се твърди, е разпитвал видния представител на антиглобалистките среди по тематики като

икономическия шовинизъм и популистките придвижвания.

Сред по-традиционните му задания бяха да вкара дисциплинираност измежду партийните членове и да укрепи престижа на ККП посредством срещи с разнообразни задгранични представители, в това число със сингапурския министър председател Ли Сян Лун, шефа на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг и съоснователя на американския капиталов фонд " Карлайл " Дейвид Рубенстайн. " Тези промени демонстрираха доверието на обществото към Централен комитет ", съобщи Ван на срещата с Чонг предходната година.

Като се оставят настрани такива безвредни заявления, Ван несъмнено прави усещане със своя разум, темперамент и насоченост. На една много показвана фотография той беседва с някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама и в този миг държи баскетболна топка, като че ли получава урок по какъв начин се вкарват кошове.

Фотогалерия: Китайската промишленост и обещанието за по-чист въздух >

Бившият министър на финансите на Съединени американски щати Хенри Полсън акцентира познанията по история на тогавашния представител на китайските университетски среди, неговата " решителна и любознателна натура " и куража, с който преодолява пречките. " Той се захваща с провокациите, прави неща, които в никакъв случай преди този момент не са били правени, и съумява ", написа Полсън в списание " Тайм " за класацията на изданието за най-влиятелните хора за 2009 година Ван демонстрира и " необикновено възприятие за комизъм ", показва още в текста си някогашният министър на финансите на Съединени американски щати.

Освен от битката с корупцията Ван се чака да извлече изгоди и от опита си като водещ участник в разговора с американците, с цел да помогне за прекосяване на политическите връзки с Вашингтон през епохата на неустановеност при Тръмп. Първото тестване може да се окаже дали ще съумее да предотврати комерсиална война със Съединени американски щати, сподели Чжан Лифан, политически коментатор от Пекин.

" Знаем, че е добър във финансите и стопанската система и е считан за човек, който добре умее да взема решение проблеми, само че това още е под въпрос ", сподели Чжан.

Премахването на рестриктивните мерки за мандатите, което разреши на Си да ръководи колкото изиска, ще разреши и на Ван да му бъде вицепрезидент за неустановен период. Ван няма деца и няма да образува своя политическа династия, по тази причина наподобява

изцяло предан на китайската политика.

Чжан обаче се съмнява дали си коства Ван и Си да подхващат подобен хазартен ход. От политическа позиция " колкото и Ван в действителност да е един от най-способните представители на висшето китайско управление ", да му бъде поверен толкоз значим пост в несъгласие с откритите правила е рисковано и значително приказва за готовността на Си намерено да пренебрегне партията си, сподели Чжан.

" Ако Си в действителност пренебрегне това, то демонстрира по какъв начин той към този момент минава в режим на мощен човек от ленински вид във връзка с метода, по който ще организира ръководството си оттук насетне ", съобщи той. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР