Ван. Продължава т.нар. Бдение за съвест и справедливост на легалната

...
Ван. Продължава т.нар. Бдение за съвест и справедливост на легалната
Коментари Харесай

Лидерът на легалната кюрдска партия в Турция: Ние сме в затвора заради съюза на ислямисти с националисти

Ван. Продължава така наречен „ Бдение за съвест и правдивост ” на легалната и парламентарно показана кюрдска Демократическа партия на народите (ДПН) в югоизточната турска провинция Ван, съобщи осведомителната организация Догу хабер ажансъ (ДХА). На 6-ия ден от бдението бе прочетено обръщение от водача на ДПН Селяхаттин Демирташ, който сега е със правосъдна мярка за неотклонение „ Задържане под стража ” и се намира в специфичен затвор в Одрин.
„ Съюзът сред ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и Партията на националистическото придвижване (ПНД) стартира при подготовката на предварителните парламентарни избори на 1 ноември 2015 година (визира се днешният турски национал-ислямизъм, или ислямски шовинизъм – бел. на „ Фокус ”). Това е същинската причина аз и останалите наши 10 депутати да се намираме в пандиза. ”, признава искрено кюрдският водач, представен от ДХА.

Агенция „ Фокус ” напомня:

На постоянните общи избори на 7 юни 2015-та ПСР за пръв път изгуби елементарното си парламентарно болшинство. По една елементарна причина – също за пръв път кюрдите от ДПН съумяха да прескочат високия изборен предел от 10% и да влязат непосредствено в Меджлиса. С 80 депутати, толкоз имаха и националистите от ПНД.
Последва парламентарна и държавна рецесия. Въпреки натиска на новоизбрания президент Реджеп Тайип Ердоган, коалиция сред ПСР и ПНД по този начин и не се получи. Независимо от някои самостоятелни „ изменничества ”. В лицето на досегашния вицепремиер Тургул Тюркеш – наследник на някогашния създател на ПНД водач на „ Сивите вълци ” Алпарслан Тюркеш).
Последваха също по този начин двата най-кървави терористични атентата в историята на Турция. При тяхното следене и анализиране не би трябвало да се пропуща тяхната „ кюрдска ” устременост и жертви. Първият атентат – след „ фиаското ” на постоянните избори от 7 юни 2015-та. А вторият – преди плануваните в това време предварителни избори на 1 ноември 2015-та.
На които кюрдската ДПН отново съумя да се оправи с баража и даже стана третата парламентарна мощ с 59 депутати. За пръв път в историята на Турция. А националистите от ПНД трябваше да се задоволят единствено с 41 депутати. И да останат на 4-та позиция. Също за пръв в историята на Турция. Едно явно „ срамно ” състояние.
Общо вследствие на напрежението и двата страховити атентата сред двата парламентарни вота през 2015 година, ръководещата ПСР съумя да „ открадне ” най-малко 3 милиона гласа. От националистите от ПНД – над 2 млн, а от кюрдите от ДПН – съвсем 1 млн. гласоподаватели.
Независимо от краха на турските националисти и последвалите вътрешнополитически пререкания и обвинявания – пучът от 15 юли м.г. послужи за основа за практическа реализация точно на днешната „ неофициална ” коалиция. За да се осъществя замисълът за бетониране във властта на турския национал-ислямизъм, или ислямски шовинизъм.

Превод и редакция: Георги Димов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР