вама убити и 14 ранени в атентатите, които посяха терор

...
вама убити и 14 ранени в атентатите, които посяха терор
Коментари Харесай

Терористични атаки във Виена: Двама убити и 14 ранени

вама убити и 14 ранени в атентатите, които посяха гнет в центъра на Виена, обобщават международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Няколко въоръжени мъже са разкрили първо огън през вчерашния ден вечерта малко след 20 ч. локално време на оживена улица, няколко часа преди влизането в действие на нова национална изолираност в Австрия поради коронавирусната пандемия.

На прицел са били взети шест места в центъра, измежду които зона покрай основната синагога и зона до операта. На този стадий не може да се каже дали синагогата е била съществена цел на офанзивата. Нападението е почнало, откакто тя към този момент е била затворена. Антисемитският претекст обаче не се изключва.

Един от нападателите е бил убит от полицията . Нападателите обаче са умъртвили и един минувач, а след това в болница умря и една от тежкоранените дами. В лечебни заведения са още 14 ранени. Шест от тях са в съществено положение. Свидетели описват, че са видели лице с автоматизирано оръжие, което тичало и стреляло безсистемно. Един от очевидците приказва за минимум 50 създадени изстрела.

Силите за сигурност незабавно са отделили региона, а хора са останали блокирани в питейни заведения и заведения за хранене. Там сервитьорите са изгасили осветлението и са призовали клиентите да се оттеглен от прозорците. След няколко часа някои от блокираните в заведенията хора са получили позволение да се приберат вкъщи, други пък са били настанени гратис в хотел в центъра.

Един от нападателите във Виена, който беше премахнат от силите за сигурност тази нощ , е носел дълго огнестрелно оръжие, още едно огнестрелно оръжие и мачете, описа кметът на Виена Михаел Лудвиг, съобщи Франс прес. "Той се беше подготвил доста добре за тази офанзива ", съобщи Лудвиг.

Относно информациите, че един от нападателите е носел пояс с експлозиви, Лудвиг сподели: "Както наподобява поясът е бил реплика " и посочи, че субстанците, съдържащи се в него, в този момент се проучват. Лудвиг съобщи, че учебните заведения във Виена ще бъдат отворени през днешния ден, само че няма да е наложително децата да вървят на учебно заведение.

Вътрешният министър Карл Нехамер и канцлерът на Австрия Себастиан Курц дефинираха

нападенията като тероризъм

Курц сподели, че австрийците няма да се оставят да бъдат сплашени от тероризма. Президентът Александър ван дер Белен пък сподели, че австрийците ще пазят свободата и демокрацията си дружно. Властите обаче приканиха хората да не излизат, защото, както сподели вътрешният министър, минимум един нападател се търси.

Нападателите бяха избрани от австрийските представители като рискови и тежковъоръжени, минали през професионална подготовка за този вид офанзиви. Мотивите им към този момент не са ясни. Говорител на полицията сподели, че не може да отхвърли, нито да удостовери, че е имало нападател с пояс с експлозиви, както твърдеше локална медия.

Нападенията бяха наказани от

италианския и английския министър председател, от френския президент, от генералния секретар на Организация на обединените нации, от Европейски Съюз и от немското външно министерство. Руското външно министерство изрази съболезнования на Австрия. Турция също осъди смъртоносната терористична офанзива. В изказване на турското външно министерство се споделя, че Турция сервира и съболезнования на фамилиите на жертвите и пожелава бързо възобновяване на ранените. "Като страна, която се бори с всевъзможен жанр тероризъм от десетилетия, Турция се солидализира с австрийския народ ", се споделя още в изказването.



В последните години Австрия бе пощадена от ориста на Париж, Лондон, Берлин, Манчестър или Барселона, където бяха осъществени огромни терористични офанзиви.

През август управляващите арестуваха 31-годишен сирийски емигрант, обвинен, че се опитал да нападне водач на еврейската общественост в австрийския град Грац. През март 2018 година юноша, симпатизиращ на ислямистите нападна с нож член на силите на реда пред посолството на Иран във Виена, преди да бъде убит. През юни 2017 година роден в Тунис мъж умъртви стара двойка в Линц, като изясни, че се чувствал дискриминиран като чужденец и мохамеданин и по тази причина е работил по този начин.

По-назад в предишното най-кървавите атентати в Австрия са взимали най-вече четири жертви ,

като да вземем за пример офанзивата на палестинската формация Абу Нидал против бюрото на израелската самолетна компания Ел Ал на летището във Виена през 1985 година или самоделната бомба, заложена от неонациста Франц Фукс в Оберварт против ромската общественост през 1995 година, както и писмата-бомби, изпращани отново от него в интервала 1993-1997 година

Според американската организация SITE ,

следяща интензивността на терористичните групи в интернет, в този момент джихадисти са декларирали, че стрелбата във Виена е отплата за присъединяване на Австрия в обединението на Съединени американски щати против терористичната формация Ислямска страна, съобщи ТАСС, като се базира на известие на SITE в Туитър.

Нападението във Виена стана броени дни, откакто на 29 октомври тунизиец с нож и викайки "Аллах е популярен " обезглави жена и умъртви още двама души в черква във френския град Ница, преди да бъде прострелян от полицията и арестуван.

Преди половин месец, на 16 октомври френски учител бе обезглавен в парижко предградие, откакто посочил на учениците си по време на час за свободата на словото подигравка на пророка Мохамед. Полицията простреля 18-годишния нападател, който беше от чеченски генезис.

По-късно през днешния ден управляващите в Австрия ще дадат конференция с нови детайлности за нападенията във Виена.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР