Валутните резерви на Саудитска Арабия са намалели през миналия месец

...
Валутните резерви на Саудитска Арабия са намалели през миналия месец
Коментари Харесай

Саудитските валутни резерви спадат до най-ниското си ниво от 13 години

Валутните запаси на Саудитска Арабия са намалели през предишния месец до най-ниското си равнище от 13 години насам, демонстрира отчет, оповестен от Саудитската централна банка (SAMA) в неделя.

Според данните чистите задгранични активи на кралството са спаднали до 1,538 трилиона риала (410 милиарда долара) през април, което е с 8,8 милиарда $ по-малко по отношение на март. Това съставлява пети следващ месец на спад и най-дългата серия от намаления от началото на 2019 година насам. Понастоящем запасите са намалели с повече от 44% от достигането на исторически връх от към 737 милиарда $ през август 2014 година и са на най-ниското си ниво от спада до 418 милиарда $ през април 2010 година

Според анализатори, разговаряли с Блумбърг, неотдавнашният спад на чистите запаси е съвпаднал с понижаване на държавните инжекции в запасите.

" Спадът на валутните запаси на SAMA пристигна паралелно със спада на държавните депозити в SAMA ", съобщи Мохамед Абу Баша, началник на отдела за макроикономически проучвания в основаната в Кайро капиталова банка EFG Hermes.

Като максимален експортьор на нефт в света Саудитска Арабия обичайно разчита на облагите, които генерира от продажбата на недопечен нефт, и внасяше забележителна част от тези пари в аварийния си фонд. Миналата година обаче държавното управление пое ангажимент да " отдели " държавните разноски от приходите от нефт, като избира да държи тези средства по настоящата си сметка, до момента в който Финансовият комитет реши по какъв начин да ги разпредели. С покачването на цените на суровия нефт приходите от саудитския нефт през предходната година доближиха съвсем рекордните 326 милиарда $, което оказа помощ на държавното управление да осъществя фискален остатък - в размер на 27,7 милиарда $ - за първи път от близо десетилетие.

 Правителството също по този начин дефинира както долна граница, по този начин и таван на запасите като дял от икономическото произвеждане в опит да отбрани обществените финанси. Според министъра на финансите Мохамед Ал-Джадаан заради смяната в политиката държавното управление към този момент може да реши дали да изпрати приходите си от нефт в касата на централната банка, да ги трансферира в държавен капиталов фонд или да влага в планове, които имат за цел да оказват помощ за диверсификацията на стопанската система от продажбата на нефт.

Експертите обаче означават, че задграничните запаси са значими за страната, с цел да може тя да резервира закрепения курс на риала от 3,75 за $.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР