Валутата на Република България е еврото. Паричната единица е едно

...
Валутата на Република България е еврото. Паричната единица е едно
Коментари Харесай

Валутата на Република България е еврото, ще пише в нов Закон за БНБ

Валутата на Република България е еврото. Паричната единица е едно евро. Едно евро се разделя на 100 цента. Това написа в нов план на Закон за Българска народна банка, качен за публично разискване. С оферти план се цели застраховане на правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на Република България.

Адаптирането на националното законодателство и цялостното отразяване на условията на законодателството на Европейския съюз (ЕС) в устройствения закон за Българската национална банка (БНБ) е обвързвано и с превъзмогване на правните несъответствия, регистрирани в Докладите за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК) за 2022 година, както и в предишни отчети, написа в претекстовете към него.

На процедура законът поставя завършек на валутния ръб у нас, защото „ всъщност това съставлява основаването на правна рамка за изцяло друг режим на парична политика по отношение на паричния съвет, открит през 1997 година С оглед на това се предлага приемането на напълно нов Закон за Българска народна банка “, показват от Министерство на финансите.

Предвижда се новият Закон за Българската национална банка да влезе в действие от деня, на приемането на еврото в България.

Според него Българска народна банка може да емитира евромонети в обращение (разменни), възпоменателни и колекционерски евромонети от благородни метали и мед. Колекционерските евромонети, издадени от Българската национална банка, са законно платежно средство единствено на територията на Република България.

Българската национална банка дефинира дизайна на националната страна на разменните и възпоменателни евромонети, които емитира, както и дизайна, номиналната стойност и техническите характерности на колекционерските евромонети, които емитира.

Банката ще обезпечава и управлява печатането на евробанкноти и сеченето на разменни, възпоменателни и колекционерски евромонети в страната, както и опазването и съхраняването на непуснати в обращение евробанкноти и евромонети, и опазването и унищожаването на негодни или извадени от обращение евробанкноти и евромонети.

Вижте по какъв начин ще наподобяват българските евромонети

Законопроектът регламентира двата фундаментални правилото, върху които се основава всяка национална централна банка в Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) – правилата на самостоятелност и отчетност. Забранява се на националната банка и на членовете на органите й за взимане на решения да желаят или одобряват инструкции от институциите или органите на Европейски Съюз, от някое държавно управление на страна членка или от който и да било различен орган. Освен това се не разрешава на институциите, органите, службите или организациите на Европейски Съюз, както и на държавните управления на страните членки да се пробват да оказват въздействие върху националната банка и членовете й.

Във връзка с правилото на отчетност се планува Българската национална банка да се регистрира за своята активност пред Народното събрание. Удължава се срокът за показване в Народното събрание на доклад за осъществяването на бюджета на Българска народна банка от 30 април на 30 юни на идната година, с цел да се даде задоволително време за правене на този доклад след правенето на съответните доклади на ЕЦБ
Предвижда се шефът на Българска народна банка да реализира цялостното управление на банката, да взе участие в определянето на паричната политика на Европейския съюз  и да съставлява банката в страната и в чужбина.
 istock istock
Запазват се трите съществени ръководства в банката „ Емисионно “, „ Банково “ и „ Банков контрол “, като се регламентират техните функционалности. Управление „ Емисионно “ предвид на прекосяването към друг режим на парична политика (и излизането от режима на паричен съвет) са избрани функционалности на ръководство „ Емисионно “ по реализирането на паричната политика на ЕЦБ, отговорност за наличнопаричното обращение и ръководството на аварийните активи на Българската национална банка. Управление „ Емисионно “ ще дава отговор единствено за използването на паричната политика на ЕЦБ, само че няма роля при формулирането ѝ доколкото това е въпрос от компетенциите на УС на ЕЦБ, в който шефът на Българска народна банка ще бъде член след въвеждането на еврото в страната, се показва в претекстовете към плана.

Ново предложение в Закона за Българска народна банка е да се плануват условията, на които следва да дават отговор лицата, с цел да бъдат назначени за чиновници в Българска народна банка, като те бъдат доста разширени. Не може да бъде чиновник на Българска народна банка лице, което е: депутат или общински консултант, заема управителна или контролна служба на национално ниво в политическа партия, едноличен търговец, безкрайно виновен съучастник в комерсиално сдружение, шеф, търговски прокурист, търговски представител, пълномощник, търговски медиатор, ликвидатор или синдик, член на орган на ръководство или надзор на комерсиално сдружение или кооперация, както и лице, което е в избрана връзка с поднадзорно лице.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР