Валтер Шененберг е станал известен с това, че е заместил

...
Валтер Шененберг е станал известен с това, че е заместил
Коментари Харесай

Най-популярният аптекар на 20-век – Валтер Шененберг, обясни как да се лекуваме с билки

Валтер Шененберг е станал прочут с това, че е заместил фармацевтичните медикаменти с растителни, доказвайки дружно със свои съидейници, доктори натуропати, че те са доста по-действени от медикаментите. Благодарение на Валтер Шененберг през 60-те години на предишния век в Германия бил приет методът за лекуване с лекарствени билки. Така стотици хиляди заболели хора са получили опцията да се излекуват от заболявания, пред които фармакологията се оказала безсилна. Самият Валтер Шененберг е считал, че е пристигнал на този свят с избрана задача: да възроди изгубения в актуалния свят естествен способ на лекуване благодарение на билки. Когато решил да се занимава с фармакология, той попаднал на процедура при аптекар, който часове наред обсъждал с младежа вероятността за лекуване с естествени средства.

Изучавайки историята на медицината, Валтер Шененберг разкрил в нея доста образци, които го убедили в силата на естествените средства.
Така той научил, че всички членове на фамилията на баварския крал всекидневно след закуска изпивали по чашка сок от коприва и глухарче, като по този метод поддържали своето здраве. Много потребна информация аптекарят почерпил от трудовете на най-великите за човечеството лекари Хипократ и Авицена.
Едновременно с това в ежедневната си процедура получавал от ден на ден отрицателна информация за опциите на фармакологията и почтено признавал това на непрекъснатите си клиенти.

Валтер непрестанно изучавал в лабораториите състава и свойствата на разнообразни растения и стигнал до извода, че най-пълноценното лекарство за индивида е сокът от диворастящи растения, а също и от зеленчуци. Доказал е, че растителните сокове са способни да служат на човешкото здраве, защото в тях са съсредоточени дейни биохимични комплекси, които в най-пълна степен изобразяват натуралната биологична същина на растенията и по тази причина са ефикасни и лечебни.
Валтер Шененберг създал методика за лекуване с пресни диворастящи билки. Твърдял, че няколкото летни месеци би трябвало оптимално да се употребяват за излекуване и нормализация на функционалностите в организма.

Например сокове от коприва и от глухарче ускоряват обмяната на веществата, подтикват храносмилането, засилват бъбречната функционалност, понижават наличието на шлаки в организма. Целината работи като метла, помагайки за изхвърляне на всички отпадъчни артикули от всички кафези и тъкани. Ако се смесят тези три сока, се получава неповторим лековит коктейл с поразителен лековит резултат. Жълтият кантарион работи лечебно на целия организъм.
Шененберг разказвал за своя позната, лекарка от Берлин, която била много въздържан и суховат човек, само че когато заговорили за жълтия кантарион, тя безусловно се задавила от екстаз: “Той прави хората здрави и такива едни светли, като че ли са събрали в себе си слънцето! ”.

Съвременната просвета изяснява тези чудесни свойства на растението. Характерният пигмент на жълтия кантарион, хиперицин, оказва мощно стимулиращо деяние по едно и също време на целия организъм. Но това напълно не е единственото изумително растение. Известният на всички ни полски хвощ също работи позитивно на целия организъм. Валтер Шененберг споделя поразителна история, обвързвана с това растение. Аптекарят получил писмо от чужд за него пациент от някакъв туберкулозен санаториум. Той му споделил, че научавайки за неговата методика за лекуване със сокове от диворастящи билки, почнал да пие чай от полски хвощ. И тъкмо това доста бързо го избавило от белодробните кръвоизливи. Скоро от същия санаториум почнали да идват поръчки за чудодейния сок. Причината е в това, че полският хвощ има способността да гълтам от земята силициева киселина. Попадайки в организма, тази киселина укрепва клетките и тъканите, и спомага, ускорява образуването на левкоцити, което е еднакво на готовност на всички защитни сили на организма. Затова полският хвощ лекува всевъзможни заболявания.

Със сок от глухарче и сок от черна ряпа Валтер Шененберг излекувал жена си от камъни в жлъчката. В своята книга Валтер Шененберг си спомня за още една забавна история, разказана му от негова колежка. Тя излекувала пациентка от невроза и меланхолия по методиката на Шененберг. След като укрепнала физически и душевен, тя се опълчила на следващия скандал на непоносимия си началник като му изкрещяла: “Вие би трябвало безусловно да пиете известно време сок от глог! ”.

Началникът взел, че се вслушал в нейния съвет и безусловно след две седмици всички негови подчинени забелязали смяната в него. Дори съчинили стихотворение, прославящо това растение и индивида, който ги научил по какъв начин да го употребяват. Прочутият аптекар лекувал по този метод и своето семейство. Веднъж, през есента на 1950 година той се подготвял за далечно пътешестване със фамилията си, само че няколко минути преди да пристигна влакът, непосредствено на перона жена му получила колики в жлъчния мехур. Болката била непоносима, наложило се да се откажат да пътуват с този трен. Върнали се вкъщи. Лекарят й сложил диагноза “камъни в жлъчката ” и й предложил да се готви за интервенция. Тогава Валтер почнал да дава на жена си сокове от глухарче и черна ряпа. Така и не се стигнало до интервенция: камъните последователно намалявали и скоро се разтворили напълно. Шененберг приготвял сокове от билки. За задачата било нужно да ги смели на машинката за месо, по-късно да изцеди сока и да го стерилизира. Много значимо е растенията да не са наторявани с химически торове.

Четиридесетгодишната активност на популярния академик най-сетне намерила самопризнание. През 1961 година държавното управление на Германия приело закон за лекарствените растения, който гласял, че лекуването с пресни диворастящи билки и соковете от тях е нов лекарствен способ и получава публично самопризнание. По време на заключителното съвещание Валтер Шененберг, този “луд аптекар ”, както го наричали, седял на най-почетното място и плачел. Мечтата му се сбъднала. Той умира през 1986 година на 88-годишна възраст.

Ето по какъв начин се подготвят лечебните сокове на Валтер Шененберг
Прясно набраните растения се измиват доста добре, изсушават се леко при стайна температура и се смилат в машинката за месо. Трябва да се знае, че степента на мелене въздейства значително на пълнотата на екстракцията: клетките на растенията, в които е съсредоточена главната маса растителен сок, са предпазени от задоволително твърда обвивка, по тази причина за цялостното обособяване на сока от клетките, техните стени би трябвало да се разрушат.

• С тази цел първично смляната растителна примес след изцеждането на сока през марля, следва още 1-2 пъти да се пусне през машинката.

• От смляната примес се получава сок посредством механично изцеждане през марля или по-добре през сокоизстисквачката.

• След това сокът се прецежда през 2-3 пласта марля.

• Полученият естествен сок е кадърен за банкет не повече от 3 дни, при изискване, че го съхранявате в ледник.

• За по-дълго предпазване сокът може да се стерилизира или да се консервира с етилов алкохол – 70 или 90%.

Внимание!

Сокът от диворастящи билки се приема в дребни дози: от 1-2 супени лъжици, до 50 мл, 2-3 пъти дневно. Във всеки съответен случай е належащо наложително да се консултирате с доктор или фитотерапевт. В идващ брой ще ви срещнем какви точно билкови сокове оказват помощ за профилактика и лекуване на едни или други заболявания.

Методи за консервиране
1. Пресният сок се залива със алкохол в съответствие 1:4 или 1:5, само че сокът от растенията със силнодействащи свойства се разрежда в съответствие 1:10. Държи се в ледник при температура не по-висока от плюс 5 градуса.

2. По метода бимацерация. При този способ се употребява двойна мацерация (размекване) на смляната растителна суровина. Използва се за по-пълна екстракция на сока от растенията. Смляната растителна суровина се залива със 70 или 90-процентен етилов алкохол и престоява 7 дни при стайна температура. След това сместа се изцежда. Течната част престоява в ледник 3 дни, а растителният излишък се залива с 20-процентен етилов алкохол и престоява на стайна температура 3 дни, като всекидневно се разбърква. Двата извлека се събират в един съд, хубаво се разбъркват и се филтрират. Готовият сок се поставя в стъклен буркан или шише с мрачен цвят, слага се в хладилника или на мрачно място при стайна температура.

Желателно е в домашната аптечка да си имате авансово приготвени сокове от следните лекарствени растения: валериана (корен и коренища); глог (съцветия и плодчета); коприва; култивиран чай (листата); жълт кантарион (връхчетата на съцветията); мащерка (наземната част); целина (корен и листа); живовляк (листа); лайков цвят; глухарче (листа и корен); подбел (листа); коприва (листа); черен бъз (плодчета); артишок (чашки и листа). Затова не изпускайте лятото – тъкмо това е времето да си приготвите лечебни сокове от растения.

Коктейли
Всички коктейли се подготвят еднообразно: съставените елементи се смесват доста добре и коктейлът се изпива незабавно:

• 2 супени лъжици сок от алено цвекло, четвърт чаша кефир, 1 чаена лъжица сироп от шипка и сокът на половин лимон;

• 1 супена лъжица сок от глог, 2 супени лъжици кефир, половин чаена лъжичка мед, 1 банан, намачкан съвсем до положение на пяна и канела на крайчеца на ножа;

• 1 супена лъжица глог, 3-4 супени лъжици кефир, 1 жълтък, половин супена лъжица мед;

• 2 супени лъжици доматен сок, 1 супена лъжица сок от боб, 1 супена лъжица кефир и босилек на крайчеца на ножа.

• 2 супени лъжици сок от черна ряпа, 1 настъргана ябълка, 1/3 чаша ябълков сок, 2 супени лъжици сметана, малко лимонен сок.

Две салати от пресни билки и зеленчуци по предписания на Валтер Шененберг
1. Млади филизи от глухарче, подбел, крес-салат, лапад (него би трябвало да го попарите, преди да го добавите в салата). Всички съставки се измиват под течаща вода, преди да ги смесите. Добавете фино нарязани доматчета и подправете със следния сос: 3 супени лъжици сметана или кефир с лимонен сок, щипка захар, фино нарязан зелен лук, копър и пореч. Леко посолете.

2. Смесете в равни елементи поточарка, нежни филизи от коприва, младо глухарче, салата и измийте под течаща вода. Поръсете с копър, магданоз и пореч. Подправете с лимонен сок и масло или кефир, сметана, лимон, щипка захар и малко сол.

Яна БОЯДЖИЕВА
Инфо: Здравето

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР