Вълнуващо музикално събитие представя на прага на летния сезон програмата

...
Вълнуващо музикално събитие представя на прага на летния сезон програмата
Коментари Харесай

Мила Георгиева представя „Годишните времена“ от Вивалди и Пиацола

Вълнуващо музикално събитие показва на прага на летния сезон програмата на " Европейски музикален фестивал " 2021. Два шедьовъра с името " Годишните времена " - единият от Антонио Вивалди, а другият от Астор Пиацола, ще прозвучат в една концертна вечер в интерпретацията на изключителната цигуларка Мила Георгиева и Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Максим Ешкенази. Събитието е на 22 юни от 19: 30 ч. в зала " България ".
Програмата е същинско предизвикателство за всички реализатори, тъй като съчетава два доста разнообразни стила с непрекъсната промяна на създателите. Слушателите ще чуят истинските 4 концертни гроси оп. 8 от Вивалди и Cuatro Estaciones Porteñas на Пиацола във версията на Леонид Десятников за цигулка и струнен оркестър. Те ще бъдат изпълнени в поредна параленост на всяко годишно време от двамата композитори, започвайки с " Пролет " от Вивалди и " Лято " на Пиацола, и завършвайки със " Зима " от Вивалди и " Пролет " на Пиацола.
Цигуларката Мила Георгиева, която има в своя репертоар най-значимите цигулкови концерти от международната музикална съкровищница, демонстрира интерес към тангото преди две години, когато с огромен триумф тя показа концерта " Tango and Campanella " с Оркестъра на Класик ФМ радио. " Това е музика за сърцата на хората ", счита изпълнителката. През 2020 година Мила реализира българска премиера на Violin Tango Concerto от Мелани Местре, а в този момент за първи път ще изсвири на сцена 8-те годишни времена от Вивалди и Пиацола. " Това е един същински маратон за всички музиканти, само че изключително за солиста ", показа диригентът Максим Ешкенази в диалог във връзка събитието. „ Концертът слага на тестване издръжливостта на цигуларя – физическа, психическа и прочувствена, само че публиката ще чуе музика, която може да се съпостави с композиция от диаманти и перли ", сподели още Ешкенази.
Билетите за концерта са в продажба на касата в зала „ България “ и онлайн на.
Четирите концерта за цигулка и струнен оркестър Le quattro stagioni от Антонио Вивалди са измежду най-емблематичните барокови шедьоври. Цигулката е огромната обич на Вивалди и той е считан за занаятчия на инструмента, макар че някои негови съвременници одобряват свиренето му за рисково – прекомерно трагично, прекомерно изразително, прекомерно виртуозно. В онази ера целият цикъл " Годишни времена " е считан за доста смела творба, поради внезапните контрасти и динамични смени в характера на музиката. " Годишните времена " са ранен образец за програмна музика, която изобразява съответни картини посредством тон. Вивалди написа четири сонета, в които в детайли разказва какво е желал да изобрази в музиката: пеенето на птиците, ромоленето на ручеите през пролетта; изгарящата горещина на лятото и стихии, които изравняват житните полета; празниците на новите лозарски и ловни трапези през есента; уюта към огнището, само че и сковаващия мраз и лед на зимата.
Cuatro estaciones porteñas (Четирите сезона на Буенос Айрес) са четири носталгични танго пиеси от Астор Пиацола, които не са замислени като цикъл, само че в следствие създателят ги извършва дружно. Тангото, като танцова традиция произлиза от пристанищните кафенета и обществени домове на Буенос Айрес. То е пресъздадено от гения на Пиацола, който му придава нова форма и нов смисъл, опитва с него, построява мостове сред стиловете и трансформира разбирането за този тип музика. В края на 20-ти век съветският композитор Леонид Десятников прави нов аранжимент на Cuatro estaciones porteñas, с който се акцентира връзката сред аналогичния цикъл на Вивалди. Аранжиментът е за соло цигулка и струнен оркестър и във всяка част Десятников включва цитати от Вивалди, само че тъй като сезоните в северното и южното полукълбо са обърнати, по тази причина да вземем за пример към Verano Porteno (Лято) е прибавен откъс от " Зима " на Вивалди. Така двете поредици годишни времена заживяват своя нов живот в една неповторима симбиоза, която предлага неповторимо преживяване, изключително при живо концертно осъществяване, изискващо във висша степен техническо майсторство и музикална зрялост от целия отбор.
" Европейски музикален фестивал ", проведен от " Кантус Фирмус " се осъществя с поддръжката на Столичната община, като част от Календара на културните събития на града. Съорганизатор е Министерството на културата, а за концерта партнира също Софийската филхармония.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР