Вълни цунами с височина над един метър удариха централната част

...
Вълни цунами с височина над един метър удариха централната част
Коментари Харесай

30 загинали след земетресенията в Япония

Вълни цунами с височина над един метър удариха централната част на Япония след мощно земетресение, което повреди домове, провокира


огромен пожар и накара управляващите да призоват хората да бягат на по-високи места. Хиляди японци се изтеглиха незабавно.

Според известия в локалните управляващи 30 души са починали, а 14 са тежко ранени откакто земетресението с магнитуд 7,5 по Рихтер е засегнало префектура Ишикава откъм Японско море на основния остров Хоншу в 07:10 ч. по Гринуич по данни на Геологическата работа на Съединени американски щати (USGS).

Японските управляващи дефинираха магнитуда на земетресението на 7,6 и обявиха, че това е един от над 50-те труса с магнитуд 3,2 или повече, които раздрусаха района на новогодишния празник - когато фамилиите се събират и посещават светилища - в продължение на няколко часа.

Телевизионните канали прекъснаха естественото си действие със специфични стратегии, в това число на министър-председателя Фумио Кишида, който прикани хората в рисковите региони да се " изтеглят допустимо най-скоро " на по-високи места.


" Осъзнаваме, че домът ви, движимостите ви са скъпи за вас, само че животът ви е на първо място! Бягайте на допустимо най-високото място ", сподели угрижен водещ на телевизионния канал NHK на феновете.

Вълни с височина минимум 1,2 м удариха пристанището Ваджима, а на други места, в това число до северния остров Хокайдо, бяха регистрирани редица по-малки цунами.

Първоначално Японската метеорологична организация (ЯМА) издаде предизвестие за " огромно цунами ", което значи талази с височина до пет метра.

Но не бяха докладвани други съществени произшествия и по-късно ЯМА понижи предизвестието си до цунами с височина до три метра.


Центърът за предизвестие за цунами в Тихия океан на Съединени американски щати също съобщи към четири часа след мощния трус, че заплахата от цунами е " значително минала ".

Русия също издаде предизвестие за заплаха за остров Сахалин и Владивосток в далечния си изток. Северна Корея е последвала образеца ѝ.

ЯМА предизвести локалните поданици за вероятни нови трусове през идната седмица, изключително през идните два-три дни./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР