Вълненията около приемането на ново име за Република Македония засегнаха

...
Вълненията около приемането на ново име за Република Македония засегнаха
Коментари Харесай

Македонски сблъсък в София

Вълненията към приемането на ново име за Република Македония засегнаха и България, откакто министър председателят Бойко Борисов отхвърли да се срещне с македонския президент Георге Иванов, който дойде в София по покана на българския си сътрудник Румен Радев.

Борисов е отказал плануваната за 15 юни среща с Георге Иванов и е разпоредил на външния министър Екатерина Захариева също да не го приема поради държанието му във връзка с постигнатото съглашение за новото име.

От държавната осведомителна работа оповестиха: "Не желаеме интервенция във вътрешните работи на нашата прилежаща страна. Нашата позиция е кардинална и ясна, както и на цялата интернационална общественост. Ясна е и позицията на президента на Република Македония. Българското държавно управление не вижда смисъл да бъде употребявано във вътрешнополитическите диспути в Скопие. Ключова за бъдещето развиване на нашата прилежаща страна е интеграцията в Европейски Съюз и НАТО и тя не трябва да бъде поставяна под въпрос. "

На 13 юни породи скандал сред македонския президент, премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров. След срещата им, траяла единствено две минути, Георге Иванов в остро послание към нацията съобщи, че няма да поддържа съглашението с Гърция за името на страната, съгласно което тя ще се назовава Северна Македония, и го назова нездравословно. Според Иванов всичко, което е свято за Македония, е погазено, а Европейски Съюз и НАТО не могат да бъдат оправдание за неприятния контракт.

Политическите сили у нас реагираха друго на решението на министър-председателя. Отказът на Бойко Борисов да одобри македонския президент Георге Иванов е директна интервенция във вътрешния спор в Република Македония, означи ръководителят на Комисията по европейските въпроси и народен представител от "БСП за България " Кристиан Вигенин. "Аз не си припомням сходен случай, най-малко в най-новата ни история. От моя позиция министър председателят трябваше да изясни на президента, че обстановката в Република Македония изисква повече разсъдък, мъдрост, по-силен ангажимент за търсене на решение, а не политически демонстрации, на каквито бяхме очевидци... ", разяснява Вигенин, визирайки срещата сред Иванов и Заев.

Позицията на българското държавно управление е в поддръжка на държавното управление в Македония и на премиера Заев, който подписа контракта за добросъседство, разяснява пред публицисти Юлиан Ангелов от ПГ "Обединени патриоти ". Според него решението на Борисов и на външния министър Захариева е знак, че България не е съгласна с политиката, водена от Македония преди една година и която президентът Иванов продължава да извършва. А това е политика, ориентирана против всички съседи на Македония - втълпяване на език на ненавист, на проблеми и нерешаването им десетилетия наред, изясни Ангелов.

Президентът Румен Радев от своя страна прикани Георге Иванов да помогне за възобновяване на разговора сред институциите в Македония в сегашния сериозен за Скопие миг. "С президента Иванов имахме тежък диалог. България е мощно обезпокоена от ескалацията в нашата съседка от миналия ден, от скъсването на разговора сред институциите в един подобен сериозен за Република Македония миг. Призовах президента Иванов да бъде освен участник, само че да бъде и лидер в този разговор на институциите в Република Македония, тъй като това е значимо изискване за реализиране на оповестените стратегически цели от Република Македония, а точно участие в Европейски Съюз и в НАТО ", сподели Радев на взаимната конференция след срещата на двамата държавни ръководители.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР