Вълната от заплахи за поставени бомби в училищата у нас

...
Вълната от заплахи за поставени бомби в училищата у нас
Коментари Харесай

Вълната от бомбени заплахи в училищата продължава: Затвориха още училища в София

Вълната от закани за сложени бомби в учебните заведения у нас продължава. От Столична дирекция на вътрешните работи оповестиха за Dir.bg, че има " злоумишлени известия за няколко разнообразни образователни заведения на територията на София ", без обаче да се показва кои са те.
Още по темата
Тази заран сигнал за сложено взривно устройство е получен в 22-ро СЕУ в центъра на столицата, на бул. " Витоша ", оповестиха от. Зрител e алармирал, че детето му във вторник е освободено от занятия. Впоследствие репортерска инспекция удостовери, че всички деца са върнати от занятия. Сигналът е подаден сред 6 и 6.30 часа, само че този път не по мейла, а по телефона. Обадил се е мъж.

Полицията е направила обход, само че не са намерили никакви взривни устройства, описа директорката. Въпреки това децата са освободени от занятия превантивно. Училището остава затворено за 24 часа.

По непотвърдена информация сигнал за взривно устройство е получен и в 50-о ОУ " Васил Левски " в " Драгалевци ".

Новината за следващи закани идва на фона на известията, че през днешния ден се възобновяват образователните занятия в над 30 учебни заведения в София, Бургас и Варна. Те бяха затворени случайно през вчерашния ден след вълна от имейли за сложено взривно устройство. Бомби не бяха открити на никое място при инспекциите на полицията.

Експертите по киберсигурност и полицията ще схванат до 1-2 дни дали зад бомбените закани в учебните заведения у нас от понеделник стои дете, сподели по киберспециалистът Спас Иванов. По думите му, в случай че се откри, че дете е пуснало сигналите, родителите му ще бъдат глобени и наказани за сериозна сума пари.

Според някогашния шеф на отдел " Кбирпрестъпност " в ГДБОП Явор Колев обаче създатели на сигнала за бомби са деятели и хакери от Руската федерация, защото имейлите са подадени отвън територията на страната.

" Подобни офанзиви се случват освен в България, само че за първи път се случват тук в такива мащаби. Целта на тази офанзива е да има суматоха и боязън у жителите и в огромна степен това беше реализирано поради реакцията и неподготвеността на учебните заведения при такива условия ", разяснява специалистът по Българска национална телевизия.

Хипотезите, по които се работи, по отношение на случая, са две, сподели от своя страна Спас Иванов.

" Едната е да бъде провокирана суматоха и всеобщо неходене на учебно заведение от страна на дребна група възпитаници или съответен възпитаник. Другата цел е дезинформационна акция на непозната страна или хакерска група, имаща за цел да дестабилизира обществено даден район. Обикновено зад сходно случаи постоянно излиза дете, което не е квалифицирано за изпит ", посочи специалистът.

В понеделник шефовете на образователни заведения реагираха по друг метод на сигнала.

Някои възпитаници бяха евакуирани за 2 часа, други за 24, а имаше и учебни заведения, които продължиха работа без спиране. 

" Съдържанието на имейла ми изглеждаше необичайно. Получихме позвъняване от локалните управляващи и полицията. Колегата зам.-директор се обади на телефон 112. Оттам споделиха да се обадим на полицията. Органите на реда пристигнаха и дадохме показания какви дейности сме подхванали ", изясни шефът на 51 СОУ " Елисавета Багряна " Асен Александров. Той добави, че децата са реагирали умерено и не е имало суматоха.

Директорите на учебните заведения са безапелационни, че все още няма логаритъм какво се прави в такива обстановки - ясни указания към учебните заведения нямаше и при вчерашния случай.

" Държим да получим точни указания какво да вършим, в случай че в миналото казусът се повтори. Трябва да има ясни стъпки за всички учебни заведения ", посочи шефът на учебното заведение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР