Вълната от вторични трусове в Турция продължава и в момента,

...
Вълната от вторични трусове в Турция продължава и в момента,
Коментари Харесай

Български сеизмолози: Вълната от вторични трусове в Турция продължава


Вълната от вторични земетресения в Турция продължава и сега, оповестяват сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН). Броени минути след главния трус са регистрирани два мощни следващи с магнитуди 6,7 и 5,6, които са предизвикали още повече опустошения и суматоха в засегнатия район.

Разрушително мощно земетресение с магнитуд 7,8 бе записано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата сред Турция и Сирия наоколо до градовете Адана и Алепо. Трусът е осъществен по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в региона, подложен на непрестанен напън от Арабската и Африканската плоча, оповестяват българските сеизмолози, представени от Българска академия на науките.

Днешното земетресение е над 30 пъти по-силно от земетресението, записано преди три години, на 24 януари 2020 година в източната част на този разлом, довело до 40 убити и над 1600 ранени.

Картата, източник , демонстрира разпределението на земетресенията в региона на Егейската и Анадолската микроплоча, както и размера и посоката на записаните придвижвания вследствие на изпитваните напрежения в района, разясняват сеизмолозите от НИГГГ-БАН.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР