Вълна от възмущение предизвика катастрофа в румънския окръг Констанца, при

...
Вълна от възмущение предизвика катастрофа в румънския окръг Констанца, при
Коментари Харесай

Вълна от възмущение в Румъния, след като дрогиран шофьор отне живота на двама младежи

Вълна от отвращение провокира злополука в румънския окръг Констанца, при която дрогиран водач се вряза в група младежи и лиши живота на двама от тях, откакто по-малко от час по-рано е бил спрян от полицията и в автомобила му са били открити опиати, оповестяват локалните медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Тежката злополука е станала в събота сутринта в село Дой май, окръг Констанца. Според полицията 19-годишният водач е блъснал група от осем пешеходци, при което е починало 20-годишно момиче и 21-годишно момче, а други трима младежи са били ранени. Първоначално лидерът избягал от мястото на злополуката, само че по-късно бил хванат от служителите на реда, които открили, че е използвал три типа опиати, оповестява телевизия Диджи 24.

В нощта преди трагичното произшествие младият водач е бил спрян и отведен в полицията, откакто в автомобила му са открити опиати, само че по-късно е бил освободен, без да му бъде изработен тест за приложимост на опиати. Тестван бил само за приложимост на алкохол. Ден по-рано младежът също бил спрян от полиция по време на шофиране.

Под заглавие " Трагедията в Дой май и още един неуспех на Румънската полиция " уеб сайтът пита по какъв начин е било допустимо 19-годишният да бъде пуснат от полицията да си тръгне, откакто преди злополуката е бил спрян и в автомобила му са открити опиати.

Според изданието едно от обясненията " съгласно източници " е, че служителите на реда не са имали тест за опиати и са се обадили да изискат, само че не са получили. Дори при неналичието на подобен уред служителите на реда имат законови лостове, с цел да тестват момчето за приложимост на опиати, отбелязва уеб сайтът. Другият въпрос, който изданието задава, е по какъв начин при две полицейски инспекции минава неусетно неналичието на застраховка Гражданска отговорност на карания от младежа автомобил Мерцедес кабриолет.

След злополуката водачът е бил тестван за опиати, като е открито, че е използвал три типа дрога: кокаин, амфетамин и метамфетамин. 

Сайтът Зиаре оповестява, че 19-годишният водач, лишил живота на двама младежи и ранил други трима, е бил разследван два пъти от Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма (ДРПОПТ) за нелегално владеене на опиати, като и двете следствия са прекъснати. За първи път е хванат с канабис на 13 години. 

Телевизия Диджи 24 споделя, че преди да аргументи смъртоносната злополука дрогираният водач се хвалел в интернет с опиатите, които използва, и с изказвания, че има бизнес, който му носи " за един месец толкоз пари, колкото другите изкарват за цялостен живот ".

Според в. " Адевърул " младежът, провокирал ужасяващата злополука край село Дой май в окръг Констанца, произлиза от заможно семейство. Майка му има бизнес с недвижими парцели, а татко му е фен на колите и на офроуд шофирането. Младежът имал шофьорска брошура неотдавна и се хвалел постоянно с привилегирования си статут, отбелязва изданието.

Вестник " Журналул " разгласява реакция по тематиката на народен представител от ръководещата Социалдемократическа партия (СДП), който споделя, че с помощта на закон, прокаран от СДП, дрогираният водач може да прекара цяло десетилетие в пандиза.

" В други времена с парите на родителите си, с значими юристи и с подобаващите връзки, въпросният нарушител щеше да се отърве с 2-3 години условна присъда ", отбелязва във Facebook страницата си депутатът Раду Кристеску.

Той показва, че виновникът за злополуката ще бъде първият, за който ще се приложи така наречен " закон Анастасия ", който беше препоръчан от СДП и утвърден на 8 юли тази година. Законът планува ефикасна присъда затвор за пияни, дрогирани или неправоспособни водачи, които причинят смъртоносна злополука. 

" Според този закон, който внася промени в Наказателния кодекс, пияните и дрогираните, които извършат смъртоносна автомобилна злополука, влизат наложително в пандиза ", показва Кристеску, като добавя, че съгласно Наказателния кодекс присъдата за несъзнателно причиняване на гибел е пет години затвор, а в случай че е убито повече от едно лице - наказването стартира от седем години и половина затвор. 

" Благодарение на СДП убийците по пътищата към този момент няма да заобикалят пандиза. А родителите на неразумни деца ще си помислят може би два пъти, преди да снабдят отрочетата си със суперлуксозни болиди - смъртоносно оръжие в ръцете на някои хора ", акцентира депутатът от СДП. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР