Вълна от възмущение и остри реакции от Съвета за електрони

...
Вълна от възмущение и остри реакции от Съвета за електрони
Коментари Харесай

Тече опасен процес: СЕМ и ДБ излязоха с позиции по скандала с Възраждане

Вълна от отвращение и остри реакции от Съвета за електрони медии и Демократична България провокира държанието на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов на конференцията на партията в Българска телеграфна агенция през вчерашния ден.

Костадин Костадинов се опита да изгони от конференцията в пресклуба на Българска телеграфна агенция репортера на " Дневник " Ралица Фичева, намеси и други медии - " Капитал ", " Медиапул " и Клуб Z ".След като репортерът на " Дневник " отхвърли да излезе, от " Възраждане " напуснаха на собствен ред залата като ги упрекна, че работят под непознато въздействие - " изкривяват публичното схващане, манипулират го в интерес на непознати страни и са финансирани извън ", и прикани всяка медия у нас, получаваща финансиране от непозната страна, да получи статут на задграничен сътрудник.

Той ги упрекна, че  " изкривяват публичното схващане, манипулират го в интерес на непознати страни и са финансирани извън " и прикани всяка медия у нас, получаваща финансиране от непозната страна, да получи статут на задграничен сътрудник. Партията към този момент е подготвила сходен законопроект, разгласи още Костадинов.

Първа политическа реакция последва от " Демократична България ", която излезе с позиция във връзка опита на Костадин Костадинов да изгони публицисти от " Дневник " като му подсети, че политиците и народните представители постоянно дължат на обществото отговори, а разговорът с обществото минава и през медиите.

" В България тече рисков развой - на мудна делегитимация на демократичните институции и политическия спор. Вместо непрекъснат журналистически и цивилен надзор върху работата на народните представители и ръководещите, към публиката тече безкраен монолог от джипката или от дивана, излъчват се пропагандни послания в следена среда и измежду недостоен медиен комфорт. Резултатът се вижда: апатични негласуващи жители, поредност от парламентарни рецесии и напредък на обикновения - и рисков - популизъм. Естественото продължение на този развой видяхме през вчерашния ден, когато " Възраждане " бойкотираха личната си конференция под претекст, че не им харесват част от присъстващите медии ", декларират от " Демократична България ".

От партията изрично осъждат сходно неприемливо за политици държание и припомнят на господин Костадинов и неговите придружители, че политиците и народните представители постоянно дължат на обществото отговори, а разговорът с обществото минава и през медиите.

От партията припомнят още, че Българска телеграфна агенция е националната телеграфна организация на България, оповестените в нея събития са отворени за представители на всички медии и никой политик, още по-малко настоящ, не може да има искания кой да му задава въпроси и кой - не. Ако като общество позволяваме без реакция сходно тъпчене на демократичните правила, ние сме единствено на крачка от връщането към тоталитарната цензура и властови произвол, безапелационни са от Демократична България и приканиха всички политически сили да осъдят дейностите и държанието на " Възраждане ".

" Призоваваме и всички публицисти към взаимност с техните сътрудниците. Ограничаването на медии поради рецензии към хора във властта е процедура на тоталитарните режими, която няма и не може да има място в европейска и демократична страна като България ", заявават от Демократична България.

Съвет за електронни медии по проблема с " Възраждане "

Съветът за електронни медии (СЕМ) също излезе с позиция, в която съобщи, че " за следващ път се обръща с апел към политиците да се придържат към цивилизационните правила на държание като подсигуряват спазването на правилата на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на публицистите ".

" Съветът към този момент е имал опция да съобщи, че потреблението на поучителен и голословно изострен звук от политически лица и представители на политически обединения, както и желанието им да дефинират типа на въпросите и тематиките на публицистите, са печално известни практики от предишното. Всеки опит за възпрепятстване на медиите в осъществяване на публичната им задача е посягане върху свободата на словото ", показват още от Съвет за електронни медии.

Каква е позицията на политиците към предлагания от " Възраждане " закон?

По рано сутринта основните редакторки на " Дневник " и " Клуб Z " Велислава Попова и Светлана Джамджиева осъдиха мълчанието на политиците по абсурда в ефира на bTV и обявиха:

" Ако политиците мълчат за унижението на публицисти, най-малко дано кажат каква е позицията им за подобен закон ", приканиха г Велислава Попова и Светлана Джамджиева и съдиха остро държанието на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Медийният специалист Георги Лозанов видя в държанието на Костадинов израз на мощна изнервеност от страна на " Възраждане ", че вотът на партията е непълен. По думите му всеки публицист се почувства застрашен от сходен вид държание.

" Актът през вчерашния ден имаше обръщение - Костадинов желае да изкара, че в действителност има американска агитация България, което по противоположен ред да оправдае съветската агитация, върху която той стъпва ", добави Лозанов.

Позицията на " Дневник " и " Капитал "

Последва и формалната позиция на " Дневник " и " Капитал " до медиите, в която правят оценка следващата офанзива на водача на партия " Възраждане " Костадин Костадинов освен като неприемлива интервенция в естествената работа на репортерите от политици, само че и като рискова поръчка, че в България може да се предлага безнаказано възбрана и репресии за самостоятелни медии ".

Ето и цялата позиция:

" Дневник " и " Капитал " правят оценка следващата офанзива на водача на партия " Възраждане " Костадин Костадинов освен като неприемлива интервенция в естествената работа на репортерите от политици, само че и като рискова поръчка, че в България може да се предлага безнаказано възбрана и репресии за самостоятелни медии. Това се споделя в публикувана позиция на двете медии.

Вчера от " Възраждане " напуснаха оповестената конференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция, поради наличието на представители на медии, съгласно тях финансирани от чужбина. В началото Костадинов прикани представителите на " Дневник ", " Капитал ", Mediapool.bg и " Клуб З " да изоставен, другояче конференция няма да има. След като репортерът на " Дневник " отхвърли да излезе, от " Възраждане " напуснаха на собствен ред залата.

От " Дневник " и " Капитал " показват, че публицистите от двете издания всеки ден правят работата си качествено и спазвайки всички етични стандарти, отразявайки в това число работата и позициите на " Възраждане ". Обидите и лъжите, популяризирани обществено от водача на партията, не са просто на ниска цена опит той да провокира скандал и да си обезпечи необятно обществено внимание, а заплашват самостоятелната публицистика и самите кореспонденти, се споделя още в позицията.

" Надяваме се, че в този случай останалите политически обединения, а и медиите няма да останат безмълвни пред опитите в жанр " Владимир Путин " публицисти и издания да бъдат забранявани - първо на събития, а по-късно евентуално и на пазара ", декларират от " Дневник " и " Капитал ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР