Вълна от реакции след заповедта на Международния наказателен съд в

...
Вълна от реакции след заповедта на Международния наказателен съд в
Коментари Харесай

Вълна от реакции след заповедта на МНС в Хага за арест на Путин

Вълна от реакции след заповедта на Международния углавен съд в Хага за арест на съветския президент Владимир Путин. Според Съединените щати съветските сили са правили военни закононарушения в Украйна и поддържат търсенето на отговорност за причинителите. Минути след издаването на заповедта, от външното министерство в Москва я нарекоха " безсмислена ".

Съединени американски щати, както и Русия, не са членове на Международния углавен съд, само че американският президент Джо Байдън назова заповедта " доста мощен ход ".

" Мисля, че е целесъобразно. Но въпросът е, че не е приет и от нас на интернационално ниво. Мисля обаче, че съдът излезе с доста мощен мотив. ", съобщи Байдън.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Международния углавен съд. Той съобщи, че Путин е виновен за депортирането на хиляди украински деца.

" Днес имаме значимо решение на интернационалното правораздаване. Случай, който има действителни вероятности. Международният углавен съд издаде заповед за арест на Путин. Това е историческо решение, което ще докара до историческа отговорност. Главата на терористичната страна и различен съветски чиновник публично се трансфораха във военнопрестъпници. ", сподели още Зеленски.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел също разяснява случая.

" Това е значимо решение на интернационалното правораздаване и за народа на Украйна. Ние постоянно сме заявявали в Европейски Съюз, че виновните за експанзията против Украйна би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването. Този акт на интернационалния углавен съд е единствено началото в процеса на търсене на отговорност от Русия и нейния водач за закононарушенията и жестокостите, които правят в Украйна. ", акцентира Борел.

" Приветстваме мярката, взета от самостоятелния МНС в търсене на отговорност от тези, които са отпред на съветското държавно управление, в това число Владимир Путин ", написа в Туитър английският външен министър Джеймс Клевърли.

Френското държавно управление реагира на заповедта, като съобщи, че никой не би трябвало да избяга от правораздаването.

Според Москва заповедта за ареста на Путин е юридически оскъдна. " Русия не е страна по Римския статут на Международния углавен съд и няма отговорности по него ", съобщи представителят на съветското външно министерство Мария Захарова. Тя уточни, че Русия не си сътрудничи с този орган.

Докато е на територията на Руската федерация, Владимир Путин не може да бъде задържан. Това обаче би могло да стане, в случай че посети някоя от 120-те страни, които членуват в Трибунала.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР