Вълна от реакции предизвика темата с назначенията на бивши агенти

...
Вълна от реакции предизвика темата с назначенията на бивши агенти
Коментари Харесай

Ще плащаме ли парични обезщетения на хора с досиета в ДС заради скандала с МВнР?

Вълна от реакции провокира тематиката с назначенията на някогашни сътрудници на " Държавна сигурност " по високите етажи на Министерство на външните работи. Все още обаче много въпроси остават да висят без отговор.

На брифинг по-рано през днешния ден премиера Кирил Петков разгласи, че въпросните чиновници ще бъдат освободени или няма да бъдат назначавани, в случай че към момента не са . Малко преди този момент ръководителят на парламентарната група (ПГ) на Има Такъв Народ Тошко Йорданов изясни, че такива назначения действително не е имало . Това несъгласие породи и разумните въпроси: Тези хора назначени ли са? Ако бъдат освободени в понеделник, то те ще получат ли компенсации за това? 
ГЕРБ: Агенти се връщат на власт, по кое време ще пенсионираме Държавна сигурност?
Агенти и сътрудници на Държавна сигурност се връщат на основни места. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Даниел Митов в декларация от името н...
Прочети повече
Първото значимо събитие по този проблем е въпросните чиновници на какъв контракт са били назначени (ако са били въобще?) - на трудов, на цивилен или като служебно правно отношение. В взаимозависимост от това следват отговорите според Закона за държавния чиновник (ЗДС) и едвам тогава би трябвало да се види по какъв начин могат да бъдат освободени. Истината е, че обществено не знаем обстоятелствата, от които следва да разберем дали ще има компенсации за предварително освобождение от работата, т.е. каква е процедурата, по която са назначени.

Според ЗДС сходен вид чиновници могат да бъдат назначени да вземем за пример като специалисти - основни, старши, младши и така нататък, само че по какъв метод се назначават съветници, остава неразбираемо. Това споделиха юристи пред. Справка на екипа ни сподели, че при едностранно преустановяване от органа по назначението без предупреждение в Закона за държавния чиновник съществуват цели 11 благоприятни условия по какъв начин да се случи освобождението от работа. Съществено обаче е съществуването и на преустановяване на служебното правно отношение по самодейност на органа по назначението против уговорено обезщетение - мнения в обществените мрежи, че подобен е и този случай, към този момент не липсват. Според разнообразни спекулации тези обезщетения могат да доближат до размери от 6 работни заплати .

Според по-ранните медийни изявления по тематиката ясно се вижда, че имената на тези чиновници са били оповестени на уеб страницата на Министерството на външните работи. Към момента на издание на този материал обаче
Захариева пита назначени ли са хора в пенсионна възраст от Държавна сигурност в екипа на Генчовска
" Очаквах Министерство на външните работи да опровергае или изясни назначенията на хора в пенсионна възраст от Държавна сигурност в политическия кабинет на министъ...
Прочети повече


 

Казусът буди редица въпроси и най-важният е дали на гърба на данъкоплатците ще се изплащат компенсации от държавната хазна за назначение на държавна работа на хора, поради които даже министър-председателят взе отношение, че не трябва.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР