Вълна от дела може да залее съдебната система заради приетите

...
Вълна от дела може да залее съдебната система заради приетите
Коментари Харесай

Вълна от дела заради 10-годишната давност на дълговете

Вълна от каузи може да залее правосъдната система поради признатите от Народното събрание промени в Закона за отговорностите и договорите, с които се вкарва 10-годишна отминалост за погасяване на заемите. За това предизвестиха пред Lupa.bg адвокати, които от години се занимават със комплицираната проблематика.

Според специалисти в правната сфера, до които Lupa.bg се допита, последната законова смяна може да сътвори най-малко три бели. Защото с по този начин написания закон се пазят еднообразно и добросъвестните, и недобросъвестни платци.

„ Едно е човек да е изпаднал в извънредно житейско състояние и да има потребност да му се помогне, друго е някой да се скатава – да взима пари и просто се крие”, обясниха първия риск адвокати.

Може да възникне и различен доста значим проблем: тази обстановка да бъде калкулирана като по-голям риск за тези, които дават пари.

Т.е., банките може да се компенсират, като дават по-малко или по-скъпи заеми.

И не на последно място – поради по този начин признатите законови промени е прекомерно евентуално съдилищата да се задръстят с каузи и нищо друго да не се случва.

„ Кредиторите ще споделят – желаеме си парите, длъжниците ще упорстват, че отминалостта е изтекла, никой няма да е склонен и ще се съдят”, обрисува хипотетичната картина топ правист в Народното събрание.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР