Вълкът може да загуби своя статут на строго защитен вид

...
Вълкът може да загуби своя статут на строго защитен вид
Коментари Харесай

ЕК с ключово решение за животно, което обитава и България. Било голяма заплаха

Вълкът може да загуби своя статут на " строго предпазен тип " от отстрел и хващане в Европа, в случай че бъде признато вчерашното предложение на Европейската комисия за намаление на този статут заради възходящата им популация и опасността, която съставляват като хищници, съобщи Ройтерс.

Предложението, наказано от природозащитни организации, идва откакто Европейска комисия прикани през септември да бъдат събрани данни за въздействието на възходящия брой вълци на целия континент.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, чиeто лично пони беше убито от вълк през 2022 година, прикани тогава страните членки " да подхващат дейности, когато е належащо ".

Статутът на " строго предпазен тип " според Бернската спогодба за запазване на дивата природа и естествените местообитания пази вълците от тенденциозен отстрел или хващане, в случай че те не съставляват сериозна опасност за добитъка или за здравето и сигурността. Ако този статут бъде намален на " предпазен тип ", те ще изгубят тази отбрана.

В оповестен също през вчерашния ден изчерпателен разбор на Европейския съюз се показва, че броят на вълците в страните от блока е към 20 300, което е малко повече спрямо миналогодишния им брой - 19 400 и доста повече от 11 193, колкото са наброявали през 2012 година

Анализът демонстрира, че вълци са обитавали всички страни членки на Европейски Съюз като се изключи Ирландия, Кипър и Малта през тази година и че има размножаващи се глутници в 23 страни.

Нарастващият брой на вълците е довел до спорове с локалните поданици и ловните общности по отношение на ограниченията за попречване на нападенията по добитъка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР