Валидността на зелените сертификати ще бъде в рамките на 270

...
Валидността на зелените сертификати ще бъде в рамките на 270
Коментари Харесай

Зелените сертификати валидни 270 дни от 1 февруари

" Валидността на зелените документи ще бъде в границите на 270 дни от 1 февруари, каквито са рекомендациите на Европейска комисия. На този стадий удостоверението за антитела не отпада. Така валидността на документа за хората със приключен имунизационен курс ще важи 9 месеца. В момента се разисква и сходен период за хората, които са преболедували и за тези с антитела. Това обаче зависи от здравните специалисти ”, Това съобщи в студиото на " Събуди се ” министърът на опазването на здравето професор Асена Сербезова.

" 14-дневната заболеваемост варира в другите области на страната. От 265 на 100 хиляди души – до 2369 души на 100 хиляди души в Благоевград. Тези огромни разлики се обуславя от разнообразни фактори. Затова всеки Областен щаб според от ситуацията взема ограничения на районно равнище. При тази огромна разлика на районно равнище – ограничавания на национално равнище за момента не са нужни ”. 

По думите й с помощта на модела на Министерство на здравеопазването за ръководство на рецесията с COVID-19, се регистрира и броят на заболелия медицински личен състав. " Броят на леглата може да се усили, само че доста е значимо кой ще ни лекува. Заболеваемостта на медицинския личен състав се следи всекидневно ”, безапелационен е министърът. По думите й най-проблемен от позиция на заболеваемостта сега е София-град.

" Мерките, които ще се вземат  в регионите с по-голяма заболеваемост, предстоят да се вземат след 5 дни. Това са областите София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора, Бургас. Тези ограничения ще бъдат взето на регионално равнище. Максимално сме отразили желанието на Образователното министерство да бъде непокътнато присъственото образование на децата от 1 до 4 клас ”, акцентира професор Сербезова. И добави: ”Към актуалният стадий се резервира присъственият образователен развой, който се следи доста от близко. Ваканцията, оповестена от учен Николай Денков, ще даде опция за една отмора, без това да навреди на образователния развой ”.

Тя изрази противоречие с критиците на включването на критерия за следене на заетостта на интензивните кревати. " Те евентуално пропущат, че това не е единственият фактор който се регистрира. Вземаме поради по какъв начин протича вируса, кои възрастови групи се разболяват, по какъв начин се натоварва системата и по какъв начин се лекуват хората в извънболнични условия. Отчитат се и незабавните позвънявания ”.

" Над 90%, които стигат до банкет в интензивно поделение, не са имунизирани. Искам да насочва зов – да се увеличи имунизационният обсег. Ваксините не ни пазят на 100 % и никой не го е твърдял, само че ни пазят от тежко протичане на болестта ”, акцентира министър Сербезова.

Тя разяснява и тематиката за зелените документи. " На този стадий удостоверението за антитела не отпада ”, съобщи тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР