Валидността на 2 249 711 лични карти, шофьорски книжки и

...
Валидността на 2 249 711 лични карти, шофьорски книжки и
Коментари Харесай

Близо 2,3 милиона лични документи с изтичаща валидност, глобата е между 20 и 150лв.

Валидността на 2 249 711 персонални карти, шофьорски книжки и паспорти изтича през 2020 година, оповестяват от Министерство на вътрешните работи, Само персоналните карти, които би трябвало да се сменят, са близо 1 милион, а шофьорските книжки - 623 000.

За да няма опашки в последния миг, е основана организация, само че към този момент доста малко са се възползвали от тази опция.

 По-малко от 1% са хората, които са подали заявки за издаване на нови персонални документи, макар че към този момент има организация за това, сочат данните на Министерство на вътрешните работи.

Важно е да се знае, че не във всички звена има опция за правене на снимки. Там, където няма, с подаването на заявление се носи и фотография от сертифициран фотограф. Лицата върху фотосите може да са с очила единствено в случай че носят непрекъснато, стъклата не са затъмнени и в тях няма отражения. Разрешават се фотоси с бради или мустаци, в случай че хората ги носят непрекъснато.

При унищожаване на брадата или мустаците, би трябвало да се създадат нова фотография и нов документ. Хората може да изберат и по-удобно за тях звено, друго от това по непрекъснатия им адрес, с цел да подадат заявление и да получат документите си. Най-лесно ще се оправят тези, които имат електронен автограф. Те могат да употребяват услугата онлайн на адрес e-uslugi.mvr.bg.

 По електронен път може да се подаде заявление за замяна на развалена, изгубена или открадната шофьорска брошура, която да важи до датата на остарялата.

Заради акцията, която се повтаря на всеки 10 години, звената на “Български документи за идентичност " към Министерство на вътрешните работи вършат и проведен банкет на заявки от държавни институции, общински администрации, кметства, огромни компании. За това е належащо единствено искане от ръководителя. После чиновниците на Министерство на вътрешните работи ще посетят организацията на място. Те ще носят и мобилна биометрична станция, с която да вземат данните и да ги вкарват в системата.

Заявленията може да се подават преди приключване на периода за годност. Така хората ще спестят време и няма да се постанова да се редят по опашки, когато пристигна пикът на акцията.

Иначе крайният период за подаване на заявление за възобновяване на персонална карта е 30 (тридесет) дни след датата на приключване на валидността ѝ.

Ако периодите не се спазят, санкцията е от 20 до 150 лева Ако остарелият документ не се върне до 3 месеца след приключването му, глобата е същата. Родителите на деца, навършили 14-годишна възраст, са длъжни да подадат заявление за издаване на персонална карта в тяхно наличие. Достатъчно е да се яви единствено един от двамата родители.

 

plovdiv24.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР