Валидираха пощенско-филателни издания, посветени на 140-годишнината от Плевенската епопея. В

...
Валидираха пощенско-филателни издания, посветени на 140-годишнината от Плевенската епопея. В
Коментари Харесай

Валидираха пощенски издания, посветени на 140-годишнината от Плевенската епопея

Валидираха пощенско-филателни издания, отдадени на 140-годишнината от Плевенската епопея.

В тържествения обред участваха заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Димитър Геновски, Симеон Сакскобурготски, кметът на Плевен Георг Спартански и членът на Инициативния комитет за честването Румен Петков, съобщи Българска телеграфна агенция.

Илюстрована пощенска карта на тематика „ 140 години Плевенска епопея и 40 години от основаването на Плевенската Панорама “ се пусна в тираж 10 602 броя.

Пощенски плик, отдаден на 110 години Военноисторически музей – Плевен, се отпечатва в 11 347 броя.

Художник на двата плана е доктор Ненко Атанасов.

Той е съставил компилация от фотоси и картини, отдадени на събитията. За картичката е употребен откъс от огромното картинно платно в Плевенската гледка, на което е изобразен миг, в който ген.Скобелев повежда своите елементи в Третия взлом за завладяването на Плевен.

В илюстрацията се вижда остаряла карта с мястото, където са водени едни от най-кръвопролитните бойни дейности в Руско-турската война от 1877-78 година, наречено Мъртвата котловина край Плевен.

На пощенския плик е изобразен параклисът-мавзолей "Свети Георги Победоносец ", над който е икона с лика на светеца, разгласен за страж и покровител на Плевен и неговите поданици. Историческите материали за илюстрациите са предоставени от Регионалния военноисторчески музей.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР