Валери Йорданов протестира срещу политическата пропаганда в културните ни институти

...
Валери Йорданов протестира срещу политическата пропаганда в културните ни институти
Коментари Харесай

Звезда на Народния театър си обръсна главата публично в знак на протест срещу пиарката от ДПС

Валери Йорданов стачкува против политическата агитация в културните ни институти

Актьорът и режисьор Валери Йорданов обръсна главата си в символ на митинг против протичащото се в Народния спектакъл. И през днешния ден той и актрисата Албена Колева събират подписи пред театъра в поддръжка на Александър Морфов, заяви.

Валери Йорданов - артист и режисьор на " Кецове " и " Шекспир като улично куче ", играл Бръчков в " Хъшове " над 15 години и понастоящем - извънреден Караконджул в моноспектакъла си - направи обществен митинг. Неговата акция се случва поради разрасналия се скандал в Народния спектакъл. От през вчерашния ден той и колежката му, дъщерята на Тодор Колев и актриса в Народния спектакъл Албена Колева, събират подписи пред театъра в поддръжка на Александър Морфов.

След 7-годишно заточение огромният ни режисьор бе върнат в театъра дружно с представлението си " Хъшове " от новия шеф Васил Василев. Но месеци по-късно Сашо написа на вратата на ПР-а на театъра, някогашен ПР и на Движение за права и свободи, Велислава Кръстева, " Вън ", " Изчезвай ", " ПР на Ахмед Доган ", откакто тя се появи на изборите дружно с водача на Движение за права и свободи в сянка и този кадър обиколи медиите и обществените мрежи.

Настоящият шеф на театъра Васил Василев беше определен след бурна полемика дали състезанието е годен, не без помощта на същите двама артисти и смелостта им да заявят обществено в тогава съществуващия уебсайт CultureONE позициите си, и да опишат по какъв начин предният шеф на театъра Мариус Донкин е забранил представленията на водещи режисьори като Сашо Морфов, Явор Гърдев, Галин Стоев, Деси Шпатова, Иван Пантелеев и други и е свалил от афиша едни от най-хубавите и обичани заглавия, държи играещи млади артисти на по 580 лева заплата и други Името на предния шеф се асоциираше с Движение за права и свободи, тъй като той е бил техен претендент за общински консултант.

Конфликтът ескалира, когато културният уебсайт " Площад Славейков " го оповести и изсветли, пускайки фотография на вратата на Кръстева, хашлашки надраскана от Сашо Морфов. Това нямаше да е огромен проблем, в случай че се беше решил вътрешно, считат всички участници в спора. Но някой настойчиво го раздухваше. Оттогава, вместо да си приказват между тях, участниците в абсурда започнаха да го вършат през медиите. В този подтекст извънредно обосновано предизвести оставката си режисьорът Явор Гърдев, също назначен от сегашния шеф като част от " режисьорския триумвират " на театъра дружно със Сашо Морфов и Диана Добрева. Оставка подаде и новоназначеният драматург на театъра - именитият публицист Захари Карабашлиев.

Извън абсурда с политическите лица в театъра, програмата на Василев, с която той печели състезанието бе доста добра, той съумя да вдигне заплатите на актьорите с покачването на средствата, получено по време на предното постоянно държавно управление, да възвърне " Хъшове " и " НеОдачници ", да докара у нас напусналите Русия огромни режисьори Коршуновас и Кулябин, неотдавна направи и среща с легендите от Лондонската натрупа Chick by Jowl и с режисьора Галин Стоев, понастоящем шеф на театъра в Тулуза, който подлага на критика остро войната на Путин с Украйна.

Но отвън светлините зад прожекторите, зад кулисите, очевидно нещата напълно не са по този начин розови. Чуйте какво споделя Валери и сами отсъдете кой би трябвало да напусне театъра. Има ли място за политическа агитация в културните ни институти? И за какво Движение за права и свободи ненадейно демонстрира подобен мощен афинитет към това позабравено от политиците ни изкуство, което тъкмо в Народния спектакъл постоянно се е правело на международно равнище?
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР