Валентина Христова, чиято кола тръгна сама на заден ход и

...
Валентина Христова, чиято кола тръгна сама на заден ход и
Коментари Харесай

Условна за Валентина, чиято кола сама прегази човек

Валентина Христова, чиято кола потегли сама на заден ход и аргументи гибелта на 81-годишен дядо, получи условна присъда от една година и четири месеца, с три години изпитателен период. Тя ще остане без брошура за идващите две години и ще би трябвало да заплати 884,36 лв. за експертизи по делото.

Инцидентът се случи на 18 септември 2016 година на постоянния събор на Българска социалистическа партия, който се организира в местността Копривките край Пловдив. Там била и подсъдимата Христова, която паркирала комбито си „ Опел Синтра “ на поляната, която през зимата се употребява за ски писта.

В един миг обаче колата тръгнала сама на заден ход и почнала да набира скорост по тревата. По нещастно стичане на събитията там се намирали 81-годишният Гавраил Ковачев и жена му Ели, които също били пристигнали за събора. Двамата били блъснати от движещия се автомобил, дядо Гавраил паднал на земята, блъснал главата си и умрял на път за болничното заведение. Жена му оживяла като по знамение.

Срещу собственичката на колата Валентина Христова бяха повдигнати обвинявания, че откакто е паркирала автомобила, не е взела нужните ограничения, с цел да не може той да потегли самичък. Другото обвиняване е, че по несъобразителност е предизвикала гибелта на дядо Гавраил, както и за шофиране на нередовен автомобил. Христова беше приета за почтена по второто обвиняване, а адвокатката акцентира, че колата е била минала годишен механически обзор малко преди случая.

Обвиняемата дойде в правосъдната зала очевидно обезпокоена и стресната от процеса против нея. Лицето  беше зачервено, което очевидно подсказваше, че е плакала преди съвещанието. За първи път след случая тя трябваше да се изправи лице в лице против опечаленото семейство - 76-годишната баба Ели Ковачева също беше в залата дружно с двете си деца - Петър Ковачев и Мариана Мустакинова. Те желаеха да бъдат конституирани като частни обвинители - искане, което магистратите почетоха.  Защитата им пое юрист Янко Янев.

Подсъдимата Христова призна напълно виновността си и обстоятелствата, разказани в обвинителния акт. Тя пожела делото да бъде прегледано по съкратеното правосъдно разследване - без разпити на очевидци и движимости лица. Това нейно искане също беше почетено от съда. Така, съгласно закона, присъдата би трябвало да бъде редуцирана с една трета.

Прокурорът по делото изиска условна присъда, защото дамата явно се разкайва за случилото се. Адвокат Нейкова, която защитаваше подсъдимата, също изиска условна присъда, тъй като Христова трябвало да се грижи за болната си майка и брат си. Тя дефинира самата преживелица като наказване. Защитата изиска още колата да бъде върната на Христова, тъй като трябвало да обслужва фамилията.  

Адвокат Янев настоя да има действително наказване, а не то да се изгуби в легалните сделки. Той акцентира, че Христова не е била осъждана, само че по думите му това нямало нищо общо с настоящото дело. Янев зададе въпроса по какъв начин дамата се грижи за роднините си, щом сама се дефинира като безработна.

„ Аз доста скърбя, че стана по този начин. Това е един безразсъден случай и в действителност не знам по какъв начин се случи. Искам да се извиня на тези хора. Аз също се усещам доста зле през миналата година и половина и в действителност скърбя за случилото се “, бяха последните думи на Христова пред съда.

След малко заседание, магистратите прочетоха присъдата - година и 4 месеца условно, с 3 години изпитателен период и две години без брошура. Предстои колата да бъде върната на собственичката.

Присъдата не е дефинитивна и предстои на обжалване и митинг пред Апелативен съд - Пловдив, в период от 15 дни. Магистратите потвърдиха и мярката за неотклонение „ подписка “ на Христова. Тя също може да бъде обжалвана пред идната инстанция в период от седем дни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР