Валентин Йовев До пет години трябва да бъде готова окончателно

...
Валентин Йовев До пет години трябва да бъде готова окончателно
Коментари Харесай

Кадастралната карта на България трябва да е готова до 5 години


Валентин Йовев

До пет години би трябвало да бъде подготвена дефинитивно кадастралната карта на цялата страна. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев по време на конгрес за вложения в парцели в София.

В момента се работи по преобразуването на картите на възобновената благосъстоятелност и на земеразделителните проекти на кадастрални карти, сподели Йовев.

Предстои изчистването на така наречен очевидни и в действителност неточности, които са най-вече в линейните обекти в зоните към урбанизираните територии, където граничат със земеделските земи, добави той.

След това следва надграждането на кадастралните карти със профилирани карти за редица територии в страната, като да вземем за пример за свлачищните региони.

Към момента профилирана карта има единствено за Черноморското крайбрежие, стана ясно от обясненията на Валентин Йовев. Специализираните карти дават повече спомагателна информация на жителите и бизнеса.

В началото на ХХІ век, по времето на държавното управление на Симеон Сакскобургготски, беше начертан проект до 2015 година страната да е покрита с кадастрална карта. Тъй като това не се случи, защото регистрите бяха разпръснати сред две министерства – на районното развиване (за урбанизираните територии) и земеделското (за земята) и общините за ускорение на процеса в края на втория мандат на държавното управление на Бойко Борисов се взе решение всички кадастрални карти да минат под шапката на Агенцията по кадастъра.

Зам.-министърът на районното развиване прикани представителите на локалната власт за по-голяма разпоредителност по повод електронния достъп до услуги свързани с кадастъра.

С съвсем всички общини има диалози в страната за разкриване на офиси за обслужване на жители с кадастрална информация, за облекчение на популацията и бизнеса, сподели Йовев.

В момента се създава нова Национална жилищна тактика за интервала 2017 – 2030 година Документът би трябвало да е подготвен до края на ноември.

Целта е въз основата на разбор и изследвания за положението и потребностите на жилищния бранш да бъде създаден нов " работещ " модел на българската жилищна система, сподели Валентин Йовев.

По думите му новият модел би трябвало да откри решение на някои съществени проблеми с остарелия и занемарен жилищен фонд, така наречен саниране; рискът от градивни проблеми в част от сградния фонд; високата енергоемкост; ниския комфорт и нездравословни условия на обитаване и други.

" Разработваната сега жилищна тактика ще съдържа повсеместен пакет от цели на държавната жилищна политика, средствата за постигането им и отговорностите на заинтригуваните страни – жителите, страната, общините, частния и неправителствения браншове ", разяснява Йовев.

Последната Национална жилищна тактика е от 2007 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР