Валентин Станчев е един от най-добрите нападатели в българския футбол

...
Валентин Станчев е един от най-добрите нападатели в българския футбол
Коментари Харесай

Вальо Станчев: Пропадането на българския футбол не е заради чужденците! Разрушиха спортните школи

Валентин Станчев е един от най-хубавите нападатели в българския футбол през 90-те, та даже и при започване на новия век. Юноша е на Ботев Враца, само че по-късно играе в Черноморец, Спартак Варна, Шанхай Шенхуа, ЦСКА, Заксен (Германия), връща се в Спартак (Варна) и приключва кариерата си в Черно море. Осма година е главният мотор в детско-юношеската школа на Лудогорец. Бившият голмайстор приказва пред Букмейкър Рейтинги по една от настоящите тематики – дали би трябвало да има ограничаване на чужденците в българския футбол, както и за какво детско-юношеските школи не създават гении.

-Господин Станчев, тематиката с чужденците още веднъж е на дневен ред. Трябва ли да има ограничаване?


-Моето изрично мнение е, че няма по какъв начин да има мощни тимове без качествени чужденци. Не подценяавм и не наскърбявам българските футболисти. Със сигурност има доста качествени български играчи, които имат място в тимовете си, само че за мен изрично спадът на равнището на футбола ни не е поради наличието на чужденци, а поради това, че дълги години се разваляха спортните интернати и учебни заведения.

-Вие сте от Враца, имахте ли спортна паралелка или учебно заведение, когато бяхте в юношеския футбол?
-Още по мое време, тъй като аз бях от последното потомство, което хвана това време, имаше спортно учебно заведение и паралелки, като това важеше и за съвсем всички по-големи градове. Затова имаше и мощен младежки футбол. Затова и треньорите имаха избор – без значение дали става въпрос за клубни тимове или когато пристигна време да се събират младежки, юношески и представителни национални тимове.

-Как се развива школата на Лудогорец?
-Работейки в школата на Лудогорец съвсем 10 години, като действително сериозната и същинска работа е в последните 5 години, когато бяха построени двете бази, резултатите не закъсняха. В момента има над 20 футболисти, които са артикул на нашата школа и са в други тимове – има играчи във Втора лига, които са наши момчета, целият наш втори тим е формиран единствено от наши юноши. И съгласно всички експерти вторият отбор на Лудогорец играе най-хубавия футбол във Втора лига. Ние в Лудогорец имаме щастието да ни е обезпечено всичко належащо за положителната и качествена работа – материална база с принадлежности и най-модерните технологии, опция треньорте да вървят на образования и семинари, с цел да се развиват. Използвахме опита в младежката Шампионска лига, като се срещахме с топ тимовете – Реал Мадрид, Базел, Ливърпул, ПСЖ. Не единствено играхме с тях, само че по линия на УЕФА се срещаш с тези клубове, имаш опция да вземеш нещо от тях като концепция за развиване. В последна сметка резултатите идват, когато има отлични условия като база и положителни експерти. Не инцидентно в първия тим имаме трима от школата – Доминик Янков, Димитър Митков и Димитър Илиев.

-Защо всички постоянно гледат към чужденците на Лудогорец?
-Споменах ви трите момчета, които към този момент са част от първия тим. ЦСКА и Левски през годините са ни били най-големите критици, само че сега истината е, че Лудогорец има и повече лични юноши, и повече българи в първия тим. Да не приказваме за останалите – над 20 са в други тимове в Първа лига, над 20 са във втория тим във Втора лига. Няма ден, в който сътрудници от другите клубове да не звънят, с цел да желаят някое момче от втория ни тим.

-Пак ви връщам към ограничаването на чужденците. Има и различен миг, това може да се окаже изкуствено освобождение на пътя на българските футболисти, само че те подготвени ли са за това?
-Точно по този начин. Моето мнение е, че би трябвало младите сами да си извоюват мястото в професионалния футбол. Няма треньор, който да не пусне млад българин в тима на мястото на чужненец. В това съм безусловно уверен. Сега обаче за какво да се отхвърляме от качествените чужденци, когато нямаме и задоволително подготвени българи? И друго – за какво в тимовете, които не се борят за нищо, идват супер средняци от чужбина? Аз съм в цялостно неразбиране по какъв начин може в някои тимове да има чужденци, които очевадно са надалеч от класата, на който и да е български футболист. Чак толкоз треньорите и ръководителите да са невежи – не ми се има вяра. По-скоро отива към другата посока. Дано не е по този начин. За мен рецептата най-малко на този стадий е качествени чужденци и юноши.

-Да, само че не всеки клуб има финансовия запас на Лудогорец, с цел да притегля качествени чужденци?
-Тогава вместо седем взимаш двама положителни от чужбина и влагаш пари в школата си, създаваш юноши и ги налагаш. Не може да си сериозен клуб и да чакаш родителите да си заплащат таксите на детето, лагерите, оборудването, а ти да казваш, че си професионален футболен клуб. Ти като клуб какво си направил тогава за този футболист, в случай че не му осигуриш условия за работа. И тук идва различен голям проблем. Родителите си мислят, че като са платили оборудването и таксата – трбява да управляват треньора какво да прави. И към този момент става обаян кръг.

-Защо ръководителите не влагат в школите и нямат самообладание да чакат?
-Защото множеството треньори или ръководители изискват резултатите от през днешния ден за на следващия ден, резултат непременно. В българския футбол през годините имаше доста инцидентно попаднали ръководители. Преди доста години ходихме на образование във Франция, Швейцария и Германия. Концепцията на хората там им беше една и съща – развиване и рационализиране на младия гений. Концепция, която се спуска от футболния им съюз и е държавна политика.

-Тук по кое време за последно прочетохте идея от БФС за развиване на младите гении?
-Да ви кажа даже и да има такава, 90% от клубовете ще я заобикалят или няма да я съблюдават. Развитието на подрастващите би трябвало да е държавна политика.

-В Сърбия за какво могат, а ние – не?
-Говорили сме и с хората от Цървена Звезда, и с тези от Партизан. В Сърбия някак си съумяха да запазят любовта на децата към спорта. Те ни споделят, че всяко дете се разсънва и надали не желае да стане футболист, волейболист, баскетболист. Държавна политика, политика в учебните заведения, а не тук салоните да са празни, а часовете по физкултура да се трансформират в пушални.

-Мениджърите скапаха ли футбола, тъй като воденето на недоказани чужденци подухва на мениджърски интерес?
-Аз в никакъв случай не съм имал управител преди време. Един сътрудник може да бъде потребен, само че и доста правилен, може да обърка и скапе доста неща. В желанието си единствено и единствено да докара някой фуболист, може да направи доста бели. И отново се връщам на тимовете, които не играят за нищо – там за какво са им чужденци, не виждам никакъв смисъл…

-Защо ЦСКА и Левски отстъпиха като развиване, резултати – изобщо във всички направления в последните десетина години?
-Защото в годините се лутаха в неверни управнически решения. Според мен имаха несъответстващи ръководители, позволяваха на инцидентно попаднали чужденци да работят, нямаха стратегия за работа, а действаха от ден за ден, от година за година, лежаха на остарели лаври, само че в живота и спорта предишното е хубаво, само че задна скорост няма. Тези клубове привличаха по 20 чужденци на година и знаете какви са следствията от тях, откакто си тръгнат.

-Как ще коментирате назначението на Ясен Петров за народен селекционер?
-Моето мнение е, че това е извънредно добър избор. Пожелавам му откровено триумф. Обнадежден съм и съм сигурен, че благодарение на футболистите и даже на вас публицистите, тъй като е значимо да се сътвори малко повечко позитивизъм, нещата могат да се оправят.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР