Валентин Николов, депутат ПГ ГЕРБ, призна в ефира на БНТ,

...
Валентин Николов, депутат ПГ ГЕРБ, призна в ефира на БНТ,
Коментари Харесай

Признание от ГЕРБ: Решението за ТЕЦ Варна е и заради обществената нетърпимост към Ахмед Доган

Валентин Николов, народен представител ПГ ГЕРБ, призна в ефира на Българска национална телевизия, че решението за Топлоелектрическа централа Варна и Студеният запас е обвързвано по-скоро с публичната непоносимост към почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, в сравнение с стопански обосновано. Въпреки че по думите му има и икономическа логичност в него.
Петкова: Студеният запас ще бъде предоставян на Топлоелектрическа централа " Марица Изток "
Ето какво сподели Валентин Николов:
Политическо решение или разумно на фона на даваните досега пари за Топлоелектрическа централа Варна? Да го кажем по този начин съчетаване сред политическо и разумно решение поради това, че сме в временен интервал при прекосяването от една към друга система. Как беше до момента? Практически студеният запас от 2004г. се управляваше с Наредба номер 11 за запасите от горива. Там се дефинира по какъв метод се избират компаниите, които попълнят студения запас – това става с търг. Там е разказано и какъв би трябвало да е размерът му. Реално видяно студеният запас би трябвало да може да замести най-голямата единично съществуваща енергийна мощ в страната. Фактически към сегашния миг сме в временен интервал – минавайки от леден запас към механизъм за потенциал, другояче бих бил срещу това решение, тъй като ще се застрашат енергийната сигурност и системите могат да претърпят огромни провали. Но ние приехме, че към този момент прекратяваме механизма за леден запас и до избирането на механизъм за потенциал, утвърден от Европейска комисия, ние ще минем посредством отчет на Системния електрооператор към министъра на енергетиката. Тя съгласно закона е задължена да подсигурява енергийната сигурност и ще разпорежда тези услуги на държавната Топлоелектрическа централа Марица изток 2. ", изясни Николов.
Защо Топлоелектрическа централа Марица изток 2 поради тежкото й финансово положение и дали тя може да замести Топлоелектрическа централа Варна?  " Именно тук идва моментът с политическата част от решението със назрялата в обществото непоносимост към притежатели на конфигурирани мощности, а не към самият метод за усвояването на тези пари. Реално видяно ние ги насочваме към държавната Топлоелектрическа централа Марица изток 2. Да, тя има опция, тя е най-голямата електроцентрала на Балканите. Днес в действителност ще се гледа едно в допълнение внасяне в Закона за енергетиката посредством преходните и заключителни разпореждания, където ще се показва точно най-голямата кондизационна централа, която ще поеме точно тези услуги. ", отговори той.
Т.е признавате, че огромният проблем е, че Топлоелектрическа централа Варна е на Ахмед Доган. " Не да го признавам, то го написа в комерсиалния указател. Всъщност преди Ахмед Доган изобщо може би да си намерения да придобие такава мощ те постоянно а давани на Топлоелектрическа централа Варна. Реално това е огромна централа, която обслужва системата и е такава още преди да стане благосъстоятелност на ЧЕЗ. Тя е обслужвала студеният запас на Източна България и е балансирала точно този пазар. ", призна Николов.
По думите му през последните 2 години по 26-7 милиона лева годишно са били давани на Топлоелектрическа централа Варна , а в този момент на Топлоелектрическа централа Марица изток 2 ще се заплаща според от отчетите на Електросистемният оператор, разясни Николов.
Цената на тока ще бъде изменена само и единствено, в случай че не се употребяват всички пари в студения запас, а те са на година към 56 млн. лева и се събират чрезз такса транспорт. Тези пари отиват в систематичния оператор и тя посредством търг ги раздаваше до този миг. Реално видяно, в случай че не бъдат изхарчени, да, те би трябвало да претърпят промяна в преноса, акцентира Нколов.
Борисов разпореди на Петкова: Студен запас да дава единствено Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", какво значи това за цената на тока?
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР