Валентин Касабов е завършил специалност българска филология“ и работи като

...
Валентин Касабов е завършил специалност българска филология“ и работи като
Коментари Харесай

Валентин Касабов: БСП за пореден път се подигра с българския пенсионер

Валентин Касабов е приключил компетентност „ българска лингвистика “ и работи като публицист от 1984 година. Започва като редактор във вестника на Созопол. След това работи в разнообразни медии, където постанова проверяващата публицистика като своя запазена марка. Главен редактор е на първия опозиционен вестник „ Бряг “. В телевизия Скат работи от 2004 година, като проверяващ публицист и водещ на авторското предаване „ Паралакс “. Занимава се с политика от 90-те години и е един от създателите на Съюз на демократичните сили в Бургас. Два и половина мандата е общински консултант в Бургас. Сега е втори мандат народен представител в Народното събрание от групата на НФСБ.
Г-н Касабов, кажете ни повече за закона за преизчисляване на пенсиите и за какво множеството национални медии не отразиха дебата,който се организира в Народното събрание?
Не знам. Нямам пояснение. Говорим за огромните малките екрани, които нищо не отразиха, в случай че Българска социалистическа партия вкара закон за преизчисляване на пенсиите. Това е част от програмата на НФСБ и Обединени патриоти. Те преписаха нашата стратегия, няма неприятно, вкараха го този закон в зала. Дебатите бяха яростни, само че в цялата тази история имаше една голяма машинация. За страдание, медиите не можаха да заловен тази машинация. Измамата, която за повторно ползва Българска социалистическа партия.
Каква е предисторията?
През предишния мандат на Народното събрание, през 2016 година, когато преглеждахме бюджета, предложихме увеличение на пенсиите на 300 лв..Тогава Валери Симеонов се срещна с управлението на Българска социалистическа партия, Корнелия Нинова и други и те дадоха обещание да поддържат тази благородна концепция да вдигнем пенсиите на 300 лв.. Когато пристигна време да се гласоподава нашето предложение, под въздействието на Нинова, голямата част от Българска социалистическа партия напусна залата. И тогава нашето предложение не мина със шест гласа. Поискахме прегласуване с вярата, че депутатите от Българска социалистическа партия ще се върнат в залата. Само шест гласа не ни стигнаха с цел да прокараме в бюджета закона за тези пенсии на нашите родители. През това време тогавашните депутати от Българска социалистическа партия стояха в коридорите, приказваха си по телефоните, само че не влязоха да гласоподават, тъй като това беше цялостната политика на управлението на Българска социалистическа партия. Тогавашното и настоящето управление е едно и също.
Г-н Касабов, да се върнем още веднъж на това което се случи в пленарна зала предходната седмица. Какво се случи в действителност?
Българска социалистическа партия вкара закон за обществените осигуровки и в него ясно и изрично се упорства за преизчисляване на пенсиите. И тъй като това е част от нашата стратегия, ние от Обединени патриоти, ги подкрепихме. И най-много това бяха НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация, от Атака съвсем нямаше хора. Но макар пламъка и жартта, в един миг се оказа, че тъкмо 20 гласа не стигнаха, с цел да мине закона. Тези 20 гласа бяха от групата на Българска социалистическа партия. Просто отново бяха създали сметките и излъгаха българския пенсионер. От тяхната група гласоподаваха 60 души, а те са 80 депутати. Пита се в задачата какво се случи? Ами това, което се случи през 2016 година. Както се споделя – ние сме за битките, единствено че, в случай че може да не се явяваме, а единствено ще огласяваме какъв брой сме мощни, могъщи, само че пристигна ли време да се борим, да устояваме обществени ползи, тях ги няма. Което е тъпо! Това е поредна подигравка с бедния пенсионер. Не зная за какво медиите не отразиха дебата, който продължи през целия ден. От туптене в гърдите на огромна част от депутатите им посиняха гърдите. Но резултат няма, тъй като очевидно такава е директивата. Каква е тя – колкото по-гладен е българският пенсионер, толкоз повече ще бъде експлоатиран от тази обществена партия. Това е девизът. И това е огромната драма на България, бих споделил и на българския пенсионер.
Мислите ли, че в случай че всички депутати от Атака бяха в залата и гласоподаваха, измененията щяха да бъдат признати?
А, там питайте към този момент питайте водача им. Не мога да ви кажа, в последна сметка аз не съм психолог на сътрудниците от Атака. Може би имат някакви личностни проблеми, нямам концепция.
Ако би трябвало да обобщим, мислите ли, че може да има някакво договаряне, да не бъде отразен този спор? Може ли да наименуван случилото се осведомително затъмнение?
Вижте, огромният проблем е, че сега никой няма интерес да вдигне пенсиите. А за какво медиите не отразиха това което се случи - може би имат задачка. От кого - можем единствено да се сещаме. Какво се случва в медийното пространство, това е друга, доста огромна тематика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР