Валентин Иванов-Кардамски, ПР на БСП и художник, разговаря с Илиана

...
Валентин Иванов-Кардамски, ПР на БСП и художник, разговаря с Илиана
Коментари Харесай

Валентин Иванов-Кардамски: Цар Борис III носи със себе си голямо страдание 


Валентин Иванов-Кардамски, ПР на Българска социалистическа партия и художник, беседва с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ по „Канал 3 “ и „ Радио К2 “.

Портретът на Дядо Добри

„ Това е дядо Добри от село Байлово. Кръстих платното „ Дядо Добри- Святия “, най-трудно ми излезе това платно. Чистотата постоянно се рисува най-трудно. Освен че той е свят, събирайки стотинчиците, с цел да може да помогне на „ Александър Невски “, на други храмове, пробвах се да го потопя във фона на „ Александър Невски “, чак храмът в един миг натежаваше в този облик. “- разяснява портретът Кардамски.

Ахмед Доган

„ Много мощен портрет стана. Много дълго време желаех да го обрисувам обаче не бях подготвен, трябваше да изгледам доста видеа. Изгледах му конференциите още веднъж, прочетох му нещата. Винаги съм желал да го обрисувам, тъй като ми е бил любопитен, не мога да го скрия и като публицист. Той е една от най-интересните фигури в българската политика. Може би е единствения, който е построил политическа теория за целия преход. Ако всеки, на който подаряваш книгата с изявление на Амед Доган от 1992 година я прочете, аз мисля, че по-малко неточности ще има в политическия живот. Не мога да не дам висока оценка на Ахмед Доган. Той направи теория. “- съобщи Кардамски. На въпрос на Илиана Беновска кое е най-важното, което е въплътено в портрета на Доган, Валентин Кардамски показа, че това е детското в него, което не е избягало и до ден сегашен. „ Никой не може да избяга от боите, до момента в който го рисува един художник. Доган има доста нюанси в себе си. Изключително многопластов човек. В погледа на всеки един портрет се пробвам да покажа същинската същина на личността. “- добави още Кардамски.

Показани бяха и част от останалите нарисувани от Валентин Иванов-Кардамски портрети- Жельо Желев, цар Борис III, Радой Ралин, Стоянка Мутафова, Ванга, Йордан Радичков, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Нешка Робева.

„ Защо нарисувах тези хора? Те са безусловно изрично би трябвало да бъдат нарисувани, тъй като значително са се отдръпнали, не са на политическата сцена. Сергей Станишев е в Европа. Знаем, че не са всеки един ден на екран. Други може би ще бъдат нарисувани след време. “- разяснява Кардамски.

„ Жельо Желев е индивидът, който е успявал по някакъв метод да балансира връзките в синьото. Човек си върви с цветовете. “- показа художникът и по отношение на портретът на Жельо Желев.

„ Драматичен облик. Аз рисувам с огромно количество багра, само че особено цар Борис III пое голямо количество алена багра. Много трагичен. Много кървясъл облик. Той носи със себе си доста огромно страдалчество. Като приказваме за държавници, той в действителност е бил доста огромен общественик. “- разяснява портрета на цар Борис Валентин Кардамаски.

„ Къде са времената на тези огромни хора? Къде ги генерираме сега? Къде е културата? Отваряйки прозореца не ти ли се коства, че като цяло пълзи опроостачаване? Нямаме полезности. “- показа Валентин Кардамски и добави, че изложбата е неговият метод за битка с тази наклонност. Той даде образец с това по какъв начин е решил да нарисува Йордан Радичков- а точно откакто е открил, че младежите не знаят кой е той.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР