Валентин Илиев е шампион на България през 2005 и 2008

...
Валентин Илиев е шампион на България през 2005 и 2008
Коментари Харесай

Валентин Илиев разкри какво ще реши битката за първото място

Валентин Илиев е първенец на България през 2005 и 2008 година с екипа на ЦСКА. Негов гол донесе успеха на армейците над Ливърпул на " Анфилд " на 23 август 2005 година. През есента той бе старши треньор на дублиращия отбор на ФК ЦСКА 1948.

Дни преди третия и финален конфликт сред двата тима за сезона Илиев се съгласи да приказва пред " Тема Спорт " за борбата за купата, феърплея в шампионата и първото място на досегашните си ученици във Втора лига.
 ЦСКА и ФК ЦСКА 1948 излизат в непредвидим конфликт с голям <a href=залог " >
ЦСКА и ФК ЦСКА 1948 излизат в непредвидим конфликт с голям залог

Двубоят на стадион " Българска войска " започва от 18:00 часа

Г-н Илиев, два кръга преди края на шампионата борбата за купата е извънредно забавна. Как очаквате да се развие в идните мачове?

- Не е единствено борбата за купата. Първенството се завърза на всички фронтове. Не си припомням от по кое време не е имало толкоз огромна конспирация в самия завършек на сезона. И почтено казано, за мен всичко е непредвидимо. Силите са толкоз изравнени, че е доста мъчно да се вършат прогнози. Според мен всичко ще се позволи в последния кръг. ЦСКА приключва против Левски, Лудогорец пък имат доста тежка задача на " Тича ", тъй че ще е доста забавно.

Мнозина се изненадаха от равенството сред ФК ЦСКА 1948 Сф и Лудогорец. Вие очаквахте ли мощното показване на столичани?

- Аз чаках да се случи нещо сходно, тъй като мач с мач не си наподобяват. Когато си изгубил във край с 1:3, би трябвало да последва някаква реакция. И надлежно такава имаше, тъй че не бях сюрпризиран. Ако би трябвало да съм почтен, чаках повече от Лудогорец.
 Саша Илич оставя Юга в халфовата линия, Хайнц и Гарсес повеждат
Саша Илич оставя Юга в халфовата линия, Хайнц и Гарсес повеждат " алената " офанзива

Дюкенс Назон още веднъж ще бъде запаса

Съгласен ли сте с мнението на много експерти, че Лудогорец бележи съществено оттегляне през целия сезон?

- Като цяло не виждам някой български тим, който да е посочил неизменност през този сезон. Всички имаха възходи и спадове, не е единствено Лудогорец.

Може ли напрежението да натежи съдбовно върху футболистите на ЦСКА, откакто към този момент всичко е в техните ръце?

- Който не може да играе напрегнат, значи няма място в ЦСКА. И когато аз играех, при нас имаше доста футболисти, които бяха със страхотни качества, само че не са оставали в отбора точно заради тази причина. Не успяваха да ги разкрият напрегнат. А в ЦСКА това е разковничето.

В неотдавнашен материал " Тема Спорт " напомни, че в шампионския ви състав от 2008 година личат имената на 13 футболисти, които сте вдигали към този момент купа, до момента в който в този момент в ЦСКА са единствено двама. Ще изиграе ли това своята роля?

- Не считам, че това е аршин. Първия път, в който съм станал първенец, и аз не съм имал купа, само че очевидно съм имал нужните качества. Това са чисто ментални характерности, които или притежаваш, или не. Смятам, че точно това ще е извънредно значимо в последните мачове и значително логиката на психиката, а не спортно-техническите качества ще решат борбата за купата.

Как ще коментирате изказването, с което от БФС приканиха за феърплей в последните два кръга от шампионата. Смятате ли, че е съществено нещо сходно?

- Аз съм човек, който е извънреден последовател на феърплея и бих желал да го има освен първоначално или в края на шампионата, а от самото начало. А какво са решили да вършат от БФС, не считам, че би трябвало да разясня. Силно се надявам да го има този феърплей, тъй като от неговата липса никой не печели. Напротив, по-късно се влиза в Европа и там към този момент би трябвало да се играе съгласно опциите, а не да се разчита на странични фактори.

Мислите ли, че с наличния си капацитет ЦСКА и Лудогорец имат шансове за пробив в Европа?

- Не можем да предвиждаме, тъй като надали двата отбора ще наподобяват по същия метод и през идващия сезон. Предстои селекция, подготовка. Тогава бихме могли да разясняваме дали имат шансове или не. Но не би трябвало да се прескачат стъпки

Първата задача пред ЦСКА е купата, по-късно селекцията, хубава подготовка и тогава ще се реши капацитетът на тима. А и той не би трябвало да се преценя, а да се демонстрира на терена. В България сме привикнали доста да приказваме и малко каузи да вършим.

Воденият от вас през есента дублиращ отбор на ФК ЦСКА 1948 Сф стана отличник във Втора лига...

- Аз съм горделив с това, което реализира тимът, тъй като никой не вярваше, че може да се случи. Дори и самите футболисти. Но след доста работа, самообладание и безрезервност те осъзнаха, че нещата, които им приказваме, не са просто едни клишета или празни приказки. Затова и съм им признателен, че повярваха на нашия екип и сътвориха страховит колектив, с който съумяхме да изведем тима до първото място през зимата, а по-късно Атанас Рибарски продължи тази възходяща линия, за което го приветствам.

Споменахте Атанас Рибарски, който в този момент е краткотрайно отпред на първия тим. Има ли той роля за мощното показване в турнирния мач с Лудогорец?

- Не мисля, че някой треньор може да промени каквото и да е за три дни, с изключение на менталното положение на футболистите. Може би, в случай че е повлиял по някакъв метод, е по-скоро психически. Няма по какъв начин за подобен къс интервал да подготвиш един тим нито тактически, нито физически. Единственият съставен елемент, по който остава да се работи, е менталният. И това, което демонстрираха играчите във втория мач против Лудогорец, изглеждаше много по-добре по отношение на първия. Защото във финала видяхме извънредно уплашен тим, който не знаеше какво би трябвало да направи и по какъв начин да го направи. Във втория мач лицето беше напълно друго.

Щ е успее ли Рибарски да сервира изненада и на " Армията ", откакто в предходния кръг бе препънат Лудогорец?

- Всичко чакам. Независимо от грешките, които допускаш на подготовка или на мач, нямаш право да излезеш и да не играеш със сърце и душа и да не си квалифициран ментално. Всяка друга неточност може да се елементарни и проучва, само че да излезеш и да си безчувствен, да играеш футбол със боязън, това е неприемливо и в никакъв случай няма да го приема.
 Рибарски за гостуването на ЦСКА: Очаквам да вземем точки
Рибарски за гостуването на ЦСКА: Очаквам да вземем точки

" Целта е да победим "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР