Валентин Илиев е един от най-добрите български защитници в по-новата

...
Валентин Илиев е един от най-добрите български защитници в по-новата
Коментари Харесай

Валентин Илиев: Любо Пенев е изключителен перфекционист! Дано получи време в ЦСКА

Валентин Илиев е един от най-хубавите български бранители в по-новата история. Игра дълго време в ЦСКА, както и в чужбина – за румънските Стяуа и Университатя, съветския Терек Грозни и украинския Волин Луцк. Стана първенец с ЦСКА през 2005 година, притежател на Купата и Суперкупата на България през 2006 година. Има 23 мача за националния тим на България. В момента някогашният футболист е асистент треньор в Царско село.

Ето какво сподели Валентин Илиев пред екипа на:

-Вальо, следва ви дебют на целия треньорски екип в Царско село против Локомотив Пловдив. Готови ли сте за дуела?
-Имаме добър тим, положителни футболисти и сигурно продължаваме да се приготвяме по най-хубавия метод за мача с Локомотив Пловдив. В дребното време, в което работим, има неща, които да подобрим. Във всеки един тим без значение от ранга му, постоянно има какво да се работи. Дали ще бъдем подготвени, ще се види на дуела в Пловдив.

-Царско село изненада мнозина с положителните си резултати през сезона.
-Да, много положителни резултати, само че ние сме крепко стъпили на земята и ще се опитаме да задържим и надградим тези резултати.

-Какво очакваш от първия мач за Купата на България сред ЦСКА и Лудогорец в сряда?
-С назначението на Любо Пенев ще ми бъде много забавно. Ако в един дуел може да се случи всичко, в два мача би трябвало класа! И вярна подготовка – за мен подготовката за един мач е от основно значение. Но това са неща, които Любо Пенев ги знае чудесно.

-Има ли късмет ЦСКА да преодолее Лудогорец в два мача?
-Естествено, че има късмет – няма невъзможни неща. Като реализатори ЦСКА има много положителни футболисти, които могат да наклонят везните в негова изгода. Много значима роля ще изиграе желанието за победа.

-От психическа позиция назначението на Любослав Пенев може ли да подейства като катализатор преди мачовете с Лудогорец?
-Ако на мен ми ставаше Любо треньор, сигурно това щеше да е извънредно мотивиращо и положително. Но няма по какъв начин да отговоря от името на целия тим на ЦСКА.

-Турнирът за Купата ли ще бъде главният приоритет пред Любослав Пенев, имайки поради по-голямата разлика, която има сред Лудогорец и ЦСКА в шампионата?
-Аз не мисля, че Любо Пенев мисли безусловно ден за ден или мач за мач. Тоест, той постоянно има някаква по-дългосрочна концепция за работа. Според мен той отиде в ЦСКА за нещо дълготрайно – и се надявам да го получи, тъй като Любо е сериозен човек, сериозен треньор, страховит експерт и перфекционист. Аз персонално одобрявам хора като него и точно по тази причина споделям, че не мисля, че се е подготвил единствено за идния мач или два мача. Според мен неговите цели, тактика и философия за развиването на тима и даже клуба са доста по-високи и съществени.

-Само че в България от доста години вие в треньорската специалност не получавате опция за дълготрайна работа и тактика. Това проблем ли е?
-Разбира се, че е проблем. Виждате да вземем за пример Юрген Клоп. Колко загуби записа Ливърпул и къде е в класирането?! Нормално е във всеки тим да има спадове, само че хората не взимат прибързани решения и са поредни. Ето в този момент – Любо Пенев е нов. Обстановката му е позната – ясно е, само че имам поради, че е нов за футболистите, както и те за него. Ще му би трябвало време на акомодация. Тук въпросът е какъв брой бързо ще се получи този развой на адаптиране. Колкото по-бързо, толкоз по-голям бонус получава съответният тим.

-Изненада ли те раздялата с Бруно Акрапович?
-Несъмнено беше изненада. Но това са решения, които се взимат от управленията на клубовете. Знаете добре максимата, който дава парите, той поръчва музиката. Аз считам, че Бруно Акрапович е добър експерт. Не знам каква е повода за раздялата, не съм в кухнята на клуба, само че един тим не се гради за шест месеца.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР