Валентин Илиев е един от най-добрите български защитници в по-новата

Валентин Илиев е един от най-добрите български защитници в по-новата ...

Валентин Илиев: Любо Пенев е изключителен перфекционист! Дано получи време в ЦСКАВалентин Илиев е един от най-добрите български защитници в по-новата история. Игра дълго време в ЦСКА, както и в чужбина – за румънските Стяуа и Университатя, руския Терек Грозни и украинския Волин Луцк. Стана шампион с ЦСКА през 2005 година, носител на Купата и Суперкупата на България през 2006 година. Има 23 мача за националния отбор на България. В момента бившият футболист е помощник треньор в Царско село.

Ето какво казаВалентин Илиевпред екипа на :

-Вальо, предстои ви дебют на целия треньорски екип в Царско село срещу Локомотив Пловдив. Готови ли сте за двубоя?
-Имаме добър отбор, добри футболисти и със сигурност продължаваме да се подготвяме по най-добрия начин за мача с Локомотив Пловдив. В малкото време, в което работим, има неща, които да подобрим. Във всеки един отбор независимо от ранга му, винаги има какво да се работи. Дали ще бъдем готови, ще се види на двубоя в Пловдив.

-Царско село изненада мнозина с добрите си резултати през сезона.
-Да, доста добри резултати, но ние сме здраво стъпили на земята и ще се опитаме да задържим и надградим тези резултати.

-Какво очакваш от първия мач за Купата на България между ЦСКА и Лудогорец в сряда?
-С назначението на Любо Пенев ще ми бъде доста интересно. Ако в един двубой може да се случи всичко, в два мача трябва класа! И правилна подготовка – за мен подготовката за един мач е от ключово значение. Но това са неща, които Любо Пенев ги знае отлично.

-Има ли шанс ЦСКА да преодолее Лудогорец в два мача?
-Естествено, че има шанс – няма невъзможни неща. Като изпълнители ЦСКА има доста добри футболисти, които могат да наклонят везните в негова полза. Много важна роля ще изиграе желанието за победа.

-От психологическа гледна точка назначението на Любослав Пенев може ли да подейства като катализатор преди мачовете с Лудогорец?
-Ако на мен ми ставаше Любо треньор, със сигурност това щеше да е изключително мотивиращо и позитивно. Но няма как да отговоря от името на целия отбор на ЦСКА.

-Турнирът за Купата ли ще бъде основният приоритет пред Любослав Пенев, имайки предвид по-голямата разлика, която има между Лудогорец и ЦСКА в първенството?
-Аз не мисля, че Любо Пенев мисли буквално ден за ден или мач за мач. Тоест, той винаги има някаква по-дългосрочна идея за работа. Според мен той отиде в ЦСКА за нещо дългосрочно – и се надявам да го получи, защото Любо е сериозен човек, сериозен треньор, страхотен професионалист и перфекционист. Аз лично харесвам хора като него и именно затова казвам, че не мисля, че се е подготвил само за предстоящия мач или два мача. Според мен неговите цели, стратегия и философия за развитието на отбора и дори клуба са много по-високи и сериозни.

-Само че в България от много години вие в треньорската професия не получавате възможност за дългосрочна работа и стратегия. Това проблем ли е?
-Разбира се, че е проблем. Виждате например Юрген Клоп. Колко загуби записа Ливърпул и къде е в класирането?! Нормално е във всеки отбор да има спадове, но хората не взимат прибързани решения и са последователни. Ето сега – Любо Пенев е нов. Обстановката му е позната – ясно е, но имам предвид, че е нов за футболистите, както и те за него. Ще му трябва време на адаптация. Тук въпросът е колко бързо ще се получи този процес на адаптиране. Колкото по-бързо, толкова по-голям бонус получава конкретният отбор.

-Изненада ли те раздялата с Бруно Акрапович?
-Несъмнено беше изненада. Но това са решения, които се взимат от ръководствата на клубовете. Знаете добре максимата, който дава парите, той поръчва музиката. Аз смятам, че Бруно Акрапович е добър специалист. Не знам каква е причината за раздялата, не съм в кухнята на клуба, но един отбор не се гради за шест месеца.

Източник: bnews.bg