Валентин ГеоргиевДо 20 март, когато премиерът Кирил Петков обеща зеленият

...
Валентин ГеоргиевДо 20 март, когато премиерът Кирил Петков обеща зеленият
Коментари Харесай

Иди ми, дойди ми

Валентин Георгиев

До 20 март, когато министър председателят Кирил Петков даде обещание зеленият документ да отпадне, трябваше да има най-малко още 10 % имунизирани към досегашните 30% и да се понижи броят на заетите интензивни кревати. Но през днешния ден ни халосаха с тъкмо противоположната вест. " Ако би трябвало, ще отложим отпадането на зеления документ ", сподели здравният консултант на премиера проф. Радка Аргирова, в случай че наклонността за понижаване на инфектираните от КОВИД-19 не падне.

От това изказване в жанр " иди ми, дойди ми " пораждат най-малко два съществени въпроса. Първият е чисто здравен и човек няма по какъв начин да не се запита правят ли някаква роля тези документи, с изключение на за насила на хората да се имунизират. Видя се, че и с него, и без него няма гаранция - разболяват се и имунизирани с по няколко дози, и преболедували, и такива, които даже не усещат, че са се заразили. Нямаш ли обаче заветния документ, си като прокълнат - неразрешен ти е достъпът до обществени места и институции, а до през вчерашния ден - и в заведенията. Отпадането при тях е първата от трите стъпки - стадии, оповестени от здравния министър Асена Сербезова съгласно новия проект за епидемиологичната конюнктура и оправянето със здравната рецесия.

Вторият въпрос към този момент има политически привкус.

Защото казаното от Аргирова олекотява думите на премиера. Излиза, че той хем се ангажира и основава упования у хората, хем това може и да не е тъкмо по този начин. И си е чиста проба продължение на оная политика на налучкване и изопачаване в битката с пандемията, на която сме очевидци към този момент две години.

А забелязвате ли по какъв начин внезапно спадна пропагандата по малките екрани за усилена имунизация? Намаляха и апокалиптичните прокоби на някои математици, които чакаха и препоръчваха надали не цялостен локдаун. Е, не се случи. Оказаха се прави тези, които твърдяха, че последният вид Омикрон работи като естествена ваксина, минава по-леко и евентуално с него ще пристигна и краят на пандемията.

Да се върнем още веднъж на зеления документ. За времето, откогато е въведен, той потвърди своята неплатежоспособност и безсмислие, и бе всеобщо подценяван. Няма по какъв начин да убедиш някого, че може да се тъпче в претъпкани рейсове или безпроблемно да пазари в питателните вериги, а да не може да отиде на спектакъл, ресторант или концерт, щото, видите ли, там било по-опасно, само че покажеш ли документ - проблем няма.

Няма политически напън зад решението на държавното управление да облекчи КОВИД-мерките и последователно да отстрани зеления документ. Всяка стъпка от отпадането на рестриктивните мерки ще зависи от постигнатите резултати, акцентира проф. Аргирова. Поводът, несъмнено, е следващият митинг на " Възраждане ", които пък не биха изпуснали момента да си припишат заслуги.

Дори по този начин да е, само че признанието, че зеленият документ може и да не отпадне, към този момент намирисва на някакви схеми и сделки с институции отвън България, които дават инструкции и ум за " ръководство на пандемията ". За тях мнозина приказват и се съмняват за задачите, които се преследват, само че другояче приказваме за медицина... С други думи - " Не желаеме да ви тормозим ", само че се постанова. До по кое време - един Господ знае.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР