Валежната обстановката през последните 5 дни в страната беше тежка.

...
Валежната обстановката през последните 5 дни в страната беше тежка.
Коментари Харесай

ДАМТН: Много от язовирите вече са с напълнен обем след проливните дъждове

Валежната ситуацията през последните 5 дни в страната беше тежка. Много, сподели пред БНР инж. Петър Горновски, ръководител на (ДАМТН). Кризисният щаб към организацията следи язовирите в страната.
„ С доста съществено количество превалявания в цялата страна, само че кулминационната точка беше в Бургаско, Кърджалийско, Благоевградско. Много от язовирите са с напълнени размери “, разясни Горновски. По думите му към този момент можем да бъдем спокойни.
„ са основани точно, с цел да поемат високата вълна. Ако не са тези уреди, вредите биха били доста по-големи “, акцентира Петър Горновски.
„ Твърдя, че на нашето равнище и отговорности имаме безспорна съгласуваност с тези, с които работим “, добави Горновски, визирайки координацията с регионалните шефове, с, със притежателите на язовири.
Горновски посочи, че има над 1 700 акта, формирани на притежателите, както и над 1100 наказателни постановления. „ Създадохме и дисциплинирахме притежателя и оператора на съответните язовири – да поставят грижи, да отделят финансови средства, с цел да ги поддържат. “
 Започва следено изпускане на няколко язовира в област Плевен Започва следено изпускане на няколко язовира в област Плевен
В осъществяване на наредбите на член 142 от Закона за водите от „ Напоителни системи “ ЕАД, клон Среден Дунав – Плевен п...
„ Смятам, че сме създали неща, които не са направени 30 години. Голяма част от язовирите са строени 1955-а, 1960-та, 1970-та година. Има доста критикари в този момент. 30 години нищо не е правено по тези язовири “, разяснява инж. Петър Горновски в предаването „ Преди всички “.
„ Там, където виждахме, че има проблеми с финансирането на язовирите, ние бяхме тези, които предложихме промени в Закона за водите, в резултат на което се построи това държавно дружество – да се трансферират тези язовири от общините, които преди 30 години са им дадени в насипно положение – да могат да се освободят общините, които не могат да ги финансират. Има усложнен развой – няма на доста места документи за благосъстоятелност, кадастрални проекти, само че върви процесът. Нещата от 3-4 години са изменени в позитивна посока “, означи инж. Горновски.
Продължава класификацията на язовирите. Досега са класифицирани язовирите в 18 области, следва това да се случи в още 10, уточни експертът. Тази подредба ще заостри вниманието към евентуално рисковите язовири.
Потенциално рисковите язовири са по този начин ситуирани, че при преливане, висока вълна или друго събитие биха основали проблем на локалното население и инфраструктура, добави Горновски. Язовирите за незабавен ремонт са в различен лист, посочи той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР