Валежите в страната намаляват, но последствията от тях продължават да

...
Валежите в страната намаляват, но последствията от тях продължават да
Коментари Харесай

Бедствено положение на много места в страната заради проливните дъждове

Валежите в страната понижават, само че следствията от тях не престават да провокират свлачища, наводнения и блокиране на пътища.

11 души пострадаха в Смолян, откакто кално свлачище събори къща Осемгодишно дете е настанено в болница с тежки пострадвания. Останалите са потърпевши леко. Причината са изобилните дъждове, които валят към този момент трети ден.

Валежите в Смолянско не престават и са повече от 30 литра на квадратен метър. Река в село Барутин преля и наводни две къщи и склад. За благополучие няма потърпевши.

Напрегната остава ситуацията в Югозападна България .

В община Струмяни е оповестено отчасти бедствено състояние. Там е подкопана дига в река Струма.

Нивата на реките Струма и Места остават високи. Заради ерозиралата дига са залети аграрни площи. Водата стигна покрай ведомствен газопровод, който зарежда оранжериите към селото. За момента няма заплаха за газопровода.

Движението в региона е спряно. Пътното платно е пропаднало заради подкопаване от водите на реката. Обходният маршрут е от село Блатска през селата Хвостяне и Дъбница до Гоце Делчев.

Реката е заляла доста обработваеми площи сред Елешница и Добринище, има и наводнени вили, в които не живеят непрекъснато хора.

Река Златарица, която минава през Елешница, е наводнила приземни етажи на няколко къщи. Бедстващи хора все още няма.

Второкласният път към Гърция остава затворен поради свлачище сред Банско и Гоце Делчев в региона на село Господинци.

Улиците, мазетата и дворовете на хората са залети с вода. Евакуираните хора са настанени при фамилии и другари. Вече стартира изпомпването на водата с помпи и два пожарни автомобила. Хората издигат насипи пред къщите си с чували от пясък.



Според кмета на Батановци причина за " следващото наводняване " е фактът, че канализацията на Перник се зауства в река Струма и при всяко повишение на равнището на реката, се стига до такива наводнения, за които той е алармира неведнъж виновните институции. Той уточни, че преди 11 дни е настоял да се изпуска от време на време язовир " Студена ", само че никой не го е послушал. Изпускането почнало преди 2-3 дни и е асъдействало за наводнението.

Кметът на Перник съобщи, че още предходната седмица е настоял да стартира последователното изпускане на " Студена " и счита, че от Министерство на околната среда и водите са се забавили с изпускането.

Вчера река Сливнишка излезе от коритото си и заля част от къщите в селото. През нощта река Блато също излезе от коритото си и заля другата част от къщите и улиците в селото. Нивото на водата продължава да се повишава. За благополучие няма информация за потърпевши хора. Жителите на селото считат, че може би изпускането на трите язовира в община Костинброд е предизвикало повишението на равнището на двете реки.

Около София най-сериозна е обстановката в село Мировяне. Нивата на река Блато са се покачили, обмисля се даже евакуация на засегнатите къщи. Дъждовете трансфораха в реки улиците в Мировяне.



За района е разгласен оранжев код за рисково време. Стигна се до затваряне на пътища и евакуация на хора. Река Маринка заля дворовете във вилното населено място Черниците край Бургас. До момента общо 22 души са евакуирани от ниската част на вилната зона. Ако равнището на реката се увеличи има подготвеност да бъдат изведени и останалите притежатели на парцели.

Следят се равнищата на реките в цяла Бургаска област и най-много на Ропотамо и Велека, които са измежду най-рисковите. При детелината на Созопол към село Равадиново поради многото вода е преляла реката и там пътят е затворен. Към момента няма бедстващи хора в района. Няма и сигнали за обитаеми места без електрозахранване.



Обилните превалявания са довели до повишен приток на язовирите „ Факуда “ и „ Синята вода “.

Основните входно-изходни артерии на с. Равадиново (Златна рибка-Равадиново и пътя през местността Куку баир) са затворени. Движението се пренасочва по обходните направления Равадиново-Веселие-Росен-Отманли и Равадиново-Веселие-Ясна поляна-Приморско.

В региона на с. Гугутка от коритото си е излязла река Бяла. Затворен е пътят за с. Меден бук, защото е залят сектор на моста преди селото. Не се минава и по пътя за с. Ботурче.

В с. Мандрица от придошла от дерето вода, е наводнен първият етаж на учебното заведение, което е необитаемо. В останалите обитаеми места от община Ивайловград обстановката е спокойна и няма заплаха за популацията.

Временно е затворен пътят за село Динево. Целта е предварителна защита, няма бедстващи хора в селото.

Заради изобилните превалявания е влошено качеството на питейните води.

Динамична остава ситуацията на територията на Пловдивска област , където
не престават преваляванията. Налице е завишаване на равнищата в реките, само че към сегашния миг няма заплаха за популацията. Стриктно се следи положението на язовирите.

Временно бе прекратено придвижването в региона на „ Скобелева майка “ в Пловдив поради наводнен сектор от пътя. Съвместно с общината е основана организация за отводняване на дъждоприемните шахти в сектора.

В региона все още няма заплаха от преливане или разкъсване на насипи.

Проходът на Републиката към този момент е отворен за всички коли, през проходът " Хаинбоаз " могат да минават единствено коли до 12 тона.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР