Вълчо Арабаджиев беше задържан в съдебната зала и е с

...
Вълчо Арабаджиев беше задържан в съдебната зала и е с
Коментари Харесай

Ветко, Миню и дълбоките кофи на прокуратурата

Вълчо Арабаджиев беше арестуван в правосъдната зала и е с непрекъсната мярка задържане под стража

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Кое беше това лекарство, дето го пия, с цел да не не помня

Акцията против Миню Стайков и сем. Арабаджиеви
14 сеп 2018
Прокуратурата като лъжливото овчарче

Акцията против източване на Данък добавена стойност
7 сеп 2018
Необичайните обвинени

В рамките на дни прокуратурата ненадейно удари хотелиера Ветко Арабаджиев и алкохолния магнат Миню Стайков
7 сеп 2018 В страна, в която върховенството на закона е недостиг, въпросът " Защо го удариха? " и производните " Кой го поръча? " и " Защо в този момент? " са напълно закономерно следствие на всяка по-масирана акция на прокуратурата и службите за сигурност.

Операциите против фамилията на пловдивските хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви и алкохолния необут Миню Стайков не вършат изключение. Повече от седмица след арестите тези въпроси си задават даже и самите обвинени и техните доближени, а догатките се смесват с тайните теории.

Жегата към двете семейства продължава. Първо Апелативният профилиран съд върна в ареста 22-годишния наследник на Ветко Арабаджиев - Вълчо, поради арестуваните в негов сейф 2.5 млн евро в брой, като одобри, че той не можел да не знае, че са с незаконен генезис, и надлежно е допустимо да ги е изпрал. След това беше задържан още един от упрекнатите за произвеждане на контрабанди цигари в Карнобат от хората на Миню Стайков. Във вторник вечерта пък полицията арестува още трима души от хората на Ветко Арабаджиев с половин милион лв. в брой в хартиени пликове.

Техниката на кофата и камерата

Встрани от връзката по сватовство и наличието в светските летописи, сред следствията против Миню Стайков и семейство Арабаджиеви има и друго общо. Това е методът на прокуратурата. И в двата случая става дума за така наречен следствия вид " кофа ". Подходът при тях не е да се проверява съответно закононарушение, а на едно място ( " кофа " ) да се поставя всичко, което в миналото е събирано в службите и прокуратурата за някого. По този вид следствие могат да се приобщават нови сигнали и преписки, по които да се пускат СРС-та или да се пришиват даже напълно странични сюжети. В подобаващия миг кофата се излива.

Класически образец за токова следствие беше акцията " Октопод " против Алексей Петров, белязала първия мандат на Борисов. Мегадело, с доста арестувани, цяла палитра от обвинявания (някои от които за действия отпреди 15 години) и за което през днешния ден си спомнят малко на брой.

Другото общо сред двете следствия е целеустремено търсената показност. И след двете интервенции бяха пуснати видеоклипове, снимани от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи, които по стилистика напомняха на тези от времето, когато Цветан Цветанов беше вътрешен министър - акцент върху интериора и автопарка на разследваните и близки фрагменти на ръце, които броят пари, разпределени в десетки пачки.

Арабаджиеви: Данък добавена стойност от парцели и остарели инспекции

Според достоверни източници досъдебното произвеждане против Арабаджиеви стартира след продажба на парцел за 3.6 млн. лева напролет, за която те не заплащат Данък добавена стойност.

В основата на следствието стои сдружението " Прайм - Държавна сигурност ", където компанията на хотелиерската фамилия " Красива Марица " има 33%, а сътрудници с 38% са им " Галакси пропърти груп " на създателите на " Винпром Пещера " Атанас Петров и Антон Щерев. Останалите 28% са на " АВЦ консулт " на оръжейния търговец Генчо Христов и брачната половинка му Дора Праматарова.

През 2007 година " Прайм - Държавна сигурност " придобива тогавашната Сточна гара от страната след търг с скрито наддаване - близо 59 дка за 14 млн. лева Впоследствие купувачът прибавя към парцела още няколко по-малки прилежащи имота, в това число и два купени от общината на сходна цена, с което общата повърхност набъбва до към 65 дка.

Десет години по-късно - през 2017 година, компанията продава за над 17 млн. лева 36 дка на юарския фонд Rockcastle (придобил софийските моллове Paradise и Serdika), а при започване на тази година останалите 29 дка са апортирани в новосъздадено сдружение " Пловдив проджект 1 ", като са оценени на 9.3 млн. лева В началото на април 100% от тази компания са продадени още веднъж на NEPI, като цента не е оповестена в Търговския указател, като съгласно разпределението на дяловете в " Прайм - Държавна сигурност " на Арабаджиеви се пада ⅓ от сумата. Източниците настояват, че по тази договорка Ветко Арабаджиев е икономисал към 660 000 лв. Данък добавена стойност, като е показал рекламация, че са осъществявани строително-монтажни действия по имота и Данък добавена стойност не се дължи. След започването на инспекцията са " закачени " счетоводителките Елена Караянева и Ромелия Кирилова, както и членове на семейството Арабаджиеви. Така се доближава до следствието за " Захарни фабрики ", за които има остарели преписки, които са най-малко на четири години.

По следствието са привлечени като обвинени дребният Арабаджиев и двете счетоводителки. Те бяха пуснати под гаранция от Специализирания съд, само че в сряда апелативните спецсъдии ги задържаха под стража, като одобриха, че има задоволително данни, че са направили закононарушенията, в които са упрекнати. Ветко и Маринела Арабаджиеви са задочно упрекнати и оповестени за интернационално търсене.

В сряда по Черноморието са задържани още трима чиновници на компаниите на пловдивската фамилия, като в джипа им са открити близо 500 хиляди лева Според прокуратурата това са пари, добити по незаконен метод. По информация на " Капитал " парите са били изтеглени изцяло легално от банка, с цел да бъде платено на сезонни служащи в Слънчев бряг и " Елените ".

Най-интересният миг в следствието са конфискуваните от прокуратурата близо 10 млн. лева - сума, която е без казус. (Според други източници става въпрос за 2.5 млн. евро, за които семейството има документи.) " На семейство Арабаджиеви са правени инспекции и е открит легален генезис за към 25 млн. лв.. Личните им пари са повече от 20 млн. лв.. Част от тях в един миг са решили да внесат в банкова касета ", разяснява при започване на седмицата юристът на фамилията Илиян Василев.

Друг спор се търси към концесията за Северния плаж на Слънчев бряг. Тя беше отнета от " Сънинвест ", обвързвана с Ветко Арабаджиев, и дадена на " Голден сендс бийч ", за която се допуска, че е близка до Младен Михалев-Маджо. " Сънинвест " апелира решението на министерството на туризма, а делото е във Върховния административен съд. В същото време " Голден сендс бийч " са влезнали във притежание на плажа. Но доколкото това е чисто юридически проблем, освен това съвсем към този момент решен, е малко евентуално жегата за Арабаджиеви да е пристигнала оттова.

Миню: Когато бутилките станат цигари

Обвиненията против алкохолния необут Миню Стайков също всъщност са съшиване на нов и остарял сюжет. Стайков е упрекнат по остаряло следствие за източване на Данък добавена стойност с мним експорт на зърно за Румъния. По този случай е имало кореспонденция в Софийската градска прокуратура, която е била прекъсната преди повече от пет години. Съставените по отношение на доставките данъчно-ревизионни актове, които установяват данъчни нарушавания, са анулирани на две инстанции от съда.

По-големият проблем за Стайков обаче е другото обвиняване - за незаконната фабрика за цигари, която беше разрушена в Карнобат преди месец и половина. Според проверяващите точно той стои зад нея. По това дело обвинени са синът на кмета на Карнобат Георги Димитров - Иван, който е притежател на мандрата, в която са били машините, и шуреят на Стайков Белун Хазърбасанов. В сряда беше арестуван още един човек, който е директно обвързван с производството.

Според добре осведомени източници сигналите против Миню Стайков са пристигнали от холандските служби, които неведнъж са пращали на българските си сътрудници информация за контрабандни цигари, създадени в Карнобат, достигнали до холандския пазар. Акцията против Стайков пристигнала след извънредно гледище на холандците. Цигарите, които са създавани във фабриката, са така наречен illicit whites - марки, които са предопределени главно за сивия пазар.

Според прокуратурата арестите са станали месец и половина откакто фабриката беше разкрита, тъй като са били събирани доказателства за " главата " на незаконната интервенция. Тази версия беше избрана от източник на " Капитал " в правоохранителните институции като смехотворна: " Дали това е по този начин елементарно ще се види от материалите по делото, само че по принцип не удряш незаконно произвеждане, с цел да събираш след това доказателства. " Източник от сектора дефинира момента на арестите като уместно определен - началото на гроздобера и непосредственост до 14-о число, когато се подават справките-декларации по Данък добавена стойност. Разбира се, чисто политически таймингът на удара " инцидентно " съответствува с оставката на тримата министри поради злополуката на рейса край Своге със 17 починали и измести публичния фокус от политическите земетресения.

За разлика от бизнеса на Арабаджиеви, който може да продължи да действа и след акцията (встрани от обстоятелството, че са конфискувани всички сървъри в хотел " Маринела " и целият документооборот на хартия), този на Разузнавателна служба на Великобритания може да бъде мощно усложнен, тъй като е подвластен от банкови институции. Ако това се случи, компанията елементарно може да бъде изместена на пазара от своите съперници - главният от които е групата към " Винпром Пещера ".

Всъщност обвинявания против " Разузнавателна служба на Великобритания индъстрийз " съществуват още от времето на държавното управление на Иван Костов. В края на 1998 година по негово гледище НСБОП организира интервенция с кодовото име " Градуси ". В нея са събрани всички типове нарушавания, които правят компаниите за импорт и произвеждане на алкохол от разтоварването на алкохола на пристанище Бургас до реализирането на готовите артикули в комерсиалната мрежа. В отчета на НСБОП, който е над 50 страници, името на " Разузнавателна служба на Великобритания индъстрийз " и свързани с нея компании е неведнъж представено. В документа е маркирано, че е било правено предложение до министерството на стопанската система да се отнеме лицензът на компанията, само че това по този начин и не е направено. От този отчет в действителност нищо не е произлязло за нито една от компаниите - извършители на вносния режим на алкохол. Ехото в прокуратурата

Двете следствия, които са най-шумното нещо, което прокуратурата е произвела от пролетта (когато беше показният арест на Десислава Иванчева), са станали причина за обостряне на съществуващи напрежения по върховете в държавното обвиняване, научи " Капитал ". В двата враждуващи лагера са двама от заместниците на основния прокурор Сотир Цацаров - шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов и Иван Гешев, под чиято шапка е работата на профилираната прокуратура. Появата на Сарафов по следствието против Миню Стайков (именно той правеше мненията пред медиите) е станала причина за напрежение сред него и Гешев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР