Вълчев: Над 2800 ученици ще се обучават в дуална форма

...
Вълчев: Над 2800 ученици ще се обучават в дуална форма
Коментари Харесай

Вълчев: Над 2800 ученици ще се обучават в дуална форма на обучение тази година

Вълчев: Над 2800 възпитаници ще се образоват в дуална форма на образование тази година
Над 2800 възпитаници ще се образоват в дуална форма на образование тази година, като техният брой предходната година са били 1800. Това сподели просветителният министър Красимир Вълчев по време на блиц надзор в парламентарната комисия по обучение и просвета, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ През първата година от въвеждането на тази форма имаше 6 паралелки. Броят им в този момент ще е над 110. Над 200 работодатели са включени в дуалното обучение. Работодателите избират дуалното образование пред професионалните гимназии. Дуалната форма към този момент е регламентирана. Това което би трябвало да създадем е да почистим дребните спънки и да създадем предпоставки за разширението ѝ “, съобщи Вълчев.

Той добави още, че министерството на образованието ще сътвори указател на работодателите, които са включени в дуалната форма.

Вълчев разяснява дефицита на учители и разкри, че сега има два разновидността за придобиване на професионална подготовка преподавател – посредством довеждане докрай на висше обучение във факултета по педагогика и посредством придобиване на спомагателна подготовка.

„ Учители по математика, физика и информатика са най-дефицитните. 18 годишен човек доста мъчно се стимулира да стане преподавател, тъй като никой не си показва, че 40 години ще работи единствено това “, съобщи министърът.

Той добави, че интерес към специалността демонстрират хората над 30 годишна възраст, които даже сами финансират квалификацията си.

По отношение на въвеждането на едносменен режим в учебните заведения, Вълчев сподели, че това е сложна задача, която ще отнеме повече от 10 години и първичният период това да се случи до 2021 година към този миг е нереалистичен.

„ Вече знаем какъв брой са учебните заведения, които би трябвало да се построят, достроят и какъв брой би трябвало да преминат към едносменен режим или с композиция от тези ограничения. 75 са общините, в които има здания с по 2 учебни заведения в тях. Не може срокът за Симитли и София да бъде еднакъв. Най-дългият период ще бъде в София - 10 години и във Варна - 9 години. Осъзнаваме, че този развой ще бъде сложен и безценен. В най-големите градове ще има и повече компликации, касаещи намирането на терен за построяването на здания “, изясни просветителният министър.

Вълчев добави, че паралелно с това би трябвало да се понижи и приемът в тях. Той посочи, че до 15.12 министерството ще знае къде ще може да се вкара едносменния режим и по кое време.

Министърът добави, че от 23 000 деца, които ведомството регистрира, че са се върнали в клас, огромна част от тях към този момент не са в клас. Той посочи, че това е било предстоящо и съобщи,че ще се работи в бъдеще броят на върнатите в час да се усилва.

„ Ще регламентираме и в допълнение образование до 200 часа на децата, които изостават с материала. Те ще се организират в почивните дни и месеци “, разяснява Вълчев и добави, че при започване на идната образователна година ще стартират два плана за поддръжка на децата в учебните заведения и детските градини.

Министърът разяснява и тематиката с незаетите места в Софийския университет.

„ Свободните места в държавните висши учебни заведения са в математика, физически и химически науки, инженерни специалности. Ще имаме дефицит по съвсем всички инженерни специалности в бъдеще. Спрямо 2015 година приемът в държавните висши учебни заведения е понижен с 13 хиляди бройки. Приемът след довеждане докрай на гимназиално обучение е бил 48 хиляди, в този момент е 38 хиляди Ако този банкет беше в сходство с търсенето на студентите, нямаше да има толкоз огромен брой свободни места “, сподели Красимир Вълчев.

Той акцентира, че с цел да се реши казусът във висшето обучение би трябвало да се понижи приемът и ще предложат частните университети да не могат да усилват приема с повече от 20% от миналата година, защото постоянно не съумяват да запълнят оповестените свободни места. Вълчев показа и една позитивна наклонност.

„ В осведомителните технологии имаме растеж, само че все пак ще имаме мъчителен дефицит на фрагменти поради всички цифрови трансформации, които чакаме да се случат във всички общества “, съобщи той и добави, че не липсва търсене за специалността медицина, само че казусът е със задържането на фрагментите.

Вълчев акцентира, че ректорите на държавните университети у нас са на мнение, че разширението на мрежата е достигнало максимума си.

„ Мрежата от ВУ се разрасна като брой поради частните. Държавните се разраснаха най-вече профилно и започнаха да образоват допълнително посоки. По 200 посоки са обучавали преди време, а 30 години по-късно образоват по 300. Това са 50% които се опитваме да понижим “, заключи Вълчев.

В отговор на депутатско запитване дали се мисли за въвеждане на мораториум върху строителството и разкриването на университети, Вълчев сподели, че това е в пълномощията на депутатите и означи, че сега при тях няма постъпило искане от нов университет, който желае да оперира в България. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР