„Ваксините за деца са същите, но се предлагат в друг

...
„Ваксините за деца са същите, но се предлагат в друг
Коментари Харесай

Кацаров с подробности за ваксината срещу COVID-19 за деца

„ Ваксините за деца са същите, само че се оферират в различен тип опаковка, който се чака да бъде публикуван не по-рано от 15 декември. Вероятно тя би могла да пристигна в нашата страна при започване на идната година”. Това разгласи пред публицисти здравният министър доктор Стойчо Кацаров. По думите му въпросната опаковка е планувана в контракт с Pfizer.
Той даде детайлности и за тестванията за учениците:

„ Закупуването и обезпечаването на тестванията по начало не е обвързване на Министерството на здравеопазването. Ние се ангажирахме да помогнем на Министерството на образованието като ги поръчаме и закупим. Закупихме и към този момент сме дали на МОН 1,5 милиона теста. Имаме по предходната ни социална поръчка още 600 000 теста. 200 000 от тях са налични в склада, само че 400 000 не са пристигнали. Днес разговарях с шефовете на компаниите, които са спечелили поръчките. Те самите споделят, че най-късно до този петък биха пристигнали, само че не могат да дадат гаранции, тъй като тестванията се намират на разнообразни митници в Европа. Вчера сключих контракти за още 2,7 милиона теста, със период на доставка до 9 декември. Тоест общо са контрактувани 4,8 милиона щадящи теста. От тях на Министерството на образованието са доставени 1,5 милиона и 200 000 са в складовете. По наша оценка тези проби биха стигнали най-малко доникъде на януари. Правим всичко допустимо, само че има неща, които не зависят от нас”, сподели Кацаров, представен от Нова телевизия.

„ Според мен децата от 8 до 12 клас биха могли да се изследват с проби за огромни хора. Ние имаме такива налични проби, можем да им ги предоставим веднага”, сподели Кацаров. „ За възрастни имаме доста проби, задоволителни за всички деца за 2 месеца”, сподели още здравният министър.

Запитан дали е допустимо децата да се върнат на учебно заведение без проби, Кацаров изясни, че това може да се случи, в случай че не получим доставките на проби и в случай че специалистите преценяват, че рискът не е прекомерно огромен за учителите и учениците, или за противоепидемичната конюнктура в страната.

Здравният министър разяснява и новата заповед и ограниченията за пътешестване.

„ Мерките са затегнати, не са разхлабени”, съобщи министърът. „ Достатъчно строги ограничения са наложени против Омикрон. Разпространението на този тип зараза е извънредно мъчно да бъде лимитирано. Всяка мярка се преценя. Ние не се намираме на изолиран остров и не можем да забраним влизането и излизането на хора, а даже и да можем, това не би предпазило страната ни от нахлуване на новия вариант”, добави той. И още веднъж прикани хората да се имунизират.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР