Ваксините срещу коронавируса помогнаха на много хора по света. Но

...
Ваксините срещу коронавируса помогнаха на много хора по света. Но
Коментари Харесай

След първа игла на AstraZeneka: Парализа и 420 дни в болница

Ваксините против ковид помогнаха на доста хора по света. Но не бяха малко случаите на непредвидени странични резултати след използването им. Такава е и историята на един татко. Той прекара 420 дни в болница след имунизация с продукта на АстраЗенека.

Първата си доза от имунизацията слага през март предходната година. Няколко дни по-късно 58-годишният мъж изпитва мощни болки и изтръпване. През целия си престой в лечебно заведение в Стафордшир той е неподвижен.

Поставен е и на вентилаторно дишане.

Бившият охранител е диагностициран със синдром на Гилен-Баре (GBS) - доста рядко и съществено заболяване, при което личната имунна система на индивида нападна нервите.

Повечето хора нормално се възвръщат от положението в границите на шест месеца до една година, само че към един на всеки пет души остава с дълготрайни проблеми, като да вземем за пример некадърност да върви без помощ.

Антъни, който в този момент се нуждае от инвалидна количка и проходилка, до момента в който е у дома със брачната половинка си и двете си дъщери, споделя, че в никакъв случай няма да бъде същият, откакто нервите му са трайно повредени.

„ Въпреки че лежах неподвижен в болнично легло, фамилията ми мина през доста повече от мен, “ споделя той.

След като стартира да диша независимо през октомври, той е в положение да движи само главата си.



„ Имаше звънец до леглото ми, с цел да извикам медицинските сестри, когато се наложи и трябваше да го блъскам с глава, тъй като не можех да употребявам ръцете си. Беше ми доста мъчно, тъй като мозъкът ти споделя да станеш от леглото, а тялото ти не може. Когато стартира физиотерапията плачех, тъй като нямаше никакъв прогрес, “ добавя още той.

„ Антъни ще поставя старания доколкото може и ще продължи напред. Лекарят ни сподели, че ще би трябвало да изчакаме и да забележим до каква степен ще се възвърне. Категоричен съм, че беше имунизацията, беше добре, допреди това, “ споделя неговият болногледач.

„ Не мога да отивам на работа, да карам или да се обличам самичък. Ръцете ми са толкоз зле, че не мога да хвана нищо. Ползвам инвалидна количка и имам проходилка, на която би трябвало да се облягам. Не мога да заставам самичък. Мога да вървя единствено до 20 метра. Не бих го поискал на най-големия си зложелател. Ужасно е, само че имам шанс, че съм жив, “ споделя Антъни.

В онлайн обява през 2020 година Националната здравна работа съобщи: „ В предишното имунизациите (особено имунизацията против грип, употребена в Съединени американски щати по време на зараза от свински грип през 1976 г.) бяха свързани с нараснал риск от синдром на Гилен-Баре.

Агенцията за контролиране на медикаментите и здравните артикули (MHRA) следи всички евентуални нежелани реакции.

Одобрени са разнообразни ваксини против ковид и повече от 50 милиона души в Обединеното кралство към този момент са получили най-малко една доза.

Pfizer, Astra-Zeneca и Moderna са създали безвредни и ефикасни ваксини, които могат доста да понижат риска човек да се разболее съществено от Covid-19.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР