Ваксините създават изкуствен имунитет. Той е еднакъв с този, който

...
Ваксините създават изкуствен имунитет. Той е еднакъв с този, който
Коментари Харесай

Проф. Мурджева огласи данни за страничните усложнения след ваксиниране

Ваксините основават неестествен имунитет. Той е идентичен с този, който се основава след преболедуване от естествената зараза. Не знаем какъв брой ще продължи имунният отговор след имунизиране. Това разясни пред БНР клиничният имунолог проф. Марияна Мурджева, член на Националния имунизационен щаб.

По думите ѝ би трябвало да се преценя самостоятелно дали хората, прекарали зараза, би трябвало да се имунизират. „ Не съветваме имунизиране на преболедувалите преди третия месец след излекуването им “.

„ Страничните реакции могат да бъдат местни и систематични. Към локалните се отнасят болката към мястото на инжекцията, дискомфорт, зачервяване, леко отичане. Системните са свързани с отмалялост, изнемощялост, нараснала температура.

Най-сериозните затруднения, разказани досега, са свързани с появяването на анафилактичен потрес. Затова рекомендациите са имунизираният да остане 15-20 минути на мястото, където е направено имунизирането, с цел да се реагира, в случай че се наложи.

Що се отнася до леталния край, липсват ясни доказателства дали имунизирането е асъдействало за смъртния излаз, или той е породен от някакво заболяване. Двете ваксини у нас - на „ Пфайзер “ и на „ Модерна “, са получени по извънредно пречистена технология. Евентуална алергична реакция може да бъде провокирана от добавките към имунизациите “.

Има обяснения при кои случаи не би трябвало да се ползва имунизацията - при изострен интервал на зараза, при хора с тежки болести или с имунни дефицити, при някои онкоболни пациенти.

„ Липсват приключени изследвания от самостоятелни източници за някои болести. Не се оповестява дали са имунизирани и проучени заболели с автоимунни болести, бременни дами... Не са провеждани изследвания за взаимоотношение на имунизациите с други медикаменти. Съобщава се, че би трябвало да се ползват деликатно при лица с антикоагулантна терапия “.

Проф. Мурджева посочи, че ще има дребна група имунизирани, които е допустимо да са инфектирани с Covid-19 и да развият болестта до две седмици след слагането на имунизацията, „ само че това е по този начин, тъй като организмът им няма да има към момента основан имунен отговор “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР