Ваксините са опасни и могат да бъдат по-вредни от COVID

...
Ваксините са опасни и могат да бъдат по-вредни от COVID
Коментари Харесай

Дезинформацията в кампания: Какво постигат "Възраждане", Костадинов и Мангъров

Ваксините са рискови и могат да бъдат по-вредни от Коронавирус -19, хората не умират от вируса, статистиката е манипулирана, Европейският зелен пакт е виновен за енергийната рецесия и повишението на цените на тока.

Това са една част от дезинформационните послания в българското фейсбук пространство по време на предизборната акция. Изследването, направено от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД), се назовава " Пропаганда и дезинформация в предизборната акция: съществени послания и канали за разпространяване " и беше показано в петък, 12-ти ноември. То обгръща обществено налични фейсбук страници и групи, които са били следени за интервала сред 14 октомври и 8 ноември 2021 година

В него се споделя, че абсолютниите първенци по бързо увеличение броя на почитателите на страниците им в обществената мрежа са " Възраждане " и водачът ѝ Костадин Костадинов. Той е привлякъл най-вече нови почитатели от всички кандидат-президенти (над 22 хиляди единствено за 3 седмици) и като съществена причина блестящо се откроява въвеждането на наложителен зелен документ на 19 октомври, против което Костадинов води непримирима акция. В групата от пет националистически партии ( " Възраждане ", " Алтернатива за България ", Вътрешна македонска революционна организация, " Атака " и " Воля " ), " Възраждане " получава 95% от всички взаимоотношения и 98% от всички новодобавени почитатели в тази група.

Също с " Възраждане " е обвързван от през днешния ден " дин от главните източници на дезинформация в потребителски страници и групи - профилът на доктор Атанас Мангъров, като шест от десетте най-популярни поста " в категорията Дезинформационни послания, свързани с COVID-19 са били оповестени от него. В петък Мангъров поддържа възгледите на " Възраждане " като " самостоятелен специалист " и взе участие в конференция с Костадинов.

 Дезинформацията в акция: Какво реализират

Макар социолозите да сочат, че Костадинов е с оскъдни шансове по отношение на водещите претенденти да стане държавен глава, той има вторият по величина брой почитателите във " Facebook " - към 200 000 против 365 000 на президента Румен Радев. Нещо по-впечатляващо е, че от общо 1-69 милиона взаимодейтвия с всички изявления на претенденти за президент през следения интервал, на Костадинов се пада дял от 60%.

Политиците използваха дезинформацията, вместо да измислят отбрана

От Центъра за проучване на демокрацията считат, че предизборната конюнктура в допълнение укрепва поляризацията и разделянето на публичния спор в обществените медии. Анализът им затвърждава изводите, че страната е една от най-уязвимите страни членки на Европейския съюз към разпространяването на пропаганди и дезинформационни послания. Освен това поради скептицизма на българите в бъдеще страната ще има проблеми да следва единната европейска политика и от това ще има съществени стопански последици.

" Дезинформационните послания, които се ускориха в последните години, с развиването на обществените медии, са изклчюително проблематични в целия либерален свят и доста властнически режими, в това число Русия, употребяват обществените мрежи и други средства, с цел да усилят своето въздействие в страните от Европа и да повлияят на изборните резултати. В България доста малко се приказва и се работи по отбраната на изборния развой точно от такова зловредно въздействие. Това, което сигурно може да отбележим, е, че България е една от страните, които доста малко приказват или вършат по повод предпазването на дискусионното пространство от такова зловредно въздействие ", съобщи при представянето на отчета специалиста Руслан Стефанов.

По думите му в България няма построена инфраструктура, която да разреши отбрана от дезинформация и вместо политичските партии да извърнат внимание на този резултат на обществените медии, стана противоположното и обществените медии повлияха върху политическите партии. Според Стефанов на процедура в България сега може да се види по какъв начин разпространяването на дезинформация и неналичието на съответна отбрана против нея, е довела до това да живеем в един обществено стопански опит, в който пробата е да се види по какъв начин ще наподобява живота, в случай че не се следват рекомендациите на медицинските институции и на научните мнения.

" Част от повода е и политическата конюнктура, в която липсваше водачество, а се следват моди и обществени логаритми и като че ли политиката в България следва тези логаритми, а не се пробва да контролира обществената полемика и публичното пространство ", споделя още специалиста.

Основните медии отразяват пандемията и обвързваните с нея ограничения обективно, наличието на проблематични страници и групи обаче реализира по-висок % на взаимоотношения (дума, която обобщава другите реакции в обществените мрежи - лайкове, споделяния), въпреки и при по-малък брой на самите взаимоотношения и на почитателите, се показва в разбора.

 Дезинформацията в акция: Какво реализират

 Дезинформацията в акция: Какво реализират

Основните дезинформационни послания: Само Русия ще ни избави

Медиите, които са били включени в проучването са разграничени на съществени и " проблематични " (с история на издание на манипулативни послания и външно влияние), изследвани са и профилите на авторитетни персони, потребителски групи и страници, ориентирани към полязириращи. В разбора са били следени и страниците на всички съществени партии и най-популярните политици. Изследвана е специфична група от страници, отдадени на разискването на тематиката COVID-19.

Преобладаващи дезинформационни послания, свързани с COVID-19, са " документите са безсмислени, тъй като имунизираните хора се заразяват и популяризират вируса, колкото неимунизираните ", " документите са форма на тирания или фашизъм ", " имунизациите са създадени за къс интервал от време и затова са неизпитани и рискови ", " пандемията е измислена от политици и фармацевтични компании със зловредни цели ".

Най-популярните послания, свързани с Европейския зелен пакт, го показват като " химеричен стопански неизпълним идеал ", който е виновен за енергийна рецесия. Шест от десетте най-популярни поста по тематиката са оповестени от проруски източници, които доста постоянно застъпват и проруски тези. Общата тематика сред тях е опълчване на Европейския зелен пакт, постоянно посредством манипулативни пояснения за високите цени, както и мощна поддръжка за съветски енергийни планове, като АЕЦ " Белене ", са част от изводите на проучването.

Като част от проучването е направено и изследване на публичното мнение (сред 800 жители над 18 години, в интервала 22 октомври - 8 ноември):
Според данните, сходен е скептицизмът и към Европейския зелен пакт. Липсата на осведоменост може да изясни част от тези отзиви, разяснява специалистът Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията:
Според разбора на предизборната акция в онлайн пространството страниците на главните партии вземат главен дял от политическата полемика в обществените мрежи. Въпреки това нови придвижвания като " Продължаваме промяната ", както и националистически партии, изключително " Възраждане ", демонстрират стабилно мощен растеж на броя почитатели и взаимоотношения (харесвания, мнения и споделяния), разяснява специалистът Горан Георгиев.

От Центъра за проучване на демокрацията приканват българските медии и държавното управление, както и гражданските организации да подхващат незабавни координирани ограничения за по-добра отбрана на демократичните диспути от агитация и дезинформация. От Центъра показаха нуждата от работещи самостоятелни институции, изключително в медийния бранш, които да служат за коректив и да модерират дебата в обществените медии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР