Ваксините, които се прилагат при децата на възраст от 5

...
Ваксините, които се прилагат при децата на възраст от 5
Коментари Харесай

МЗ: Само иРНК ваксини са одобрени за приложение при деца

Ваксините, които се ползват при децата на възраст от 5 до 17 година, са от групата на иРНК имунизациите, създадени на база на осведомителната РНК технология. Това оповестява уеб сайтът plusmen.bg в рекомендациите за имунизиране против COVID-19, направени от здравното министерство. Тези ваксини са познати на науката от 90-те години на предишния век и би трябвало да се знае, че те не въздействат на човешката ДНК и не трансформират клетките на организма, се отбелязва в тях. Също по този начин се показва, че тези ваксини не съдържат жив вирус – т.е. при имунизиране не може да се заразим.

„ Ваксинирането против COVID-19 не замества ваксинопрофилактиката във връзка с другите инфекциозни болести.

Следете имунизационния календар на детето, с цел да бъде то защитено от ваксинопредотвратимите болести, породени от разнообразни вируси и бактерии “, предлагат от здравното министерство.

Експертите на ведомството дават препоръките си за имунизация по възрастови групи.

За възрастта от 5 до 11 година в това число

има решение на Европейска комисия от ноември 2021 година, с което бе утвърдено приложението на иРНК имунизацията Comirnaty (на Pfizer/BioNTech).

В рекомендациите се отбелязва, че тази ваксина е основана особено за деца и съдържа 3 пъти по-малко иРНК от имунизацията за лица на и над 12 година – 10 микрограма/доза по отношение на 30 микрограма/доза, като схемата на използване е същата – 2 дози, през минимум 21 дни.

Клиничните изпитвания демонстрират, че имунизацията има до 90% резултатност, разясняват от Министерство на здравеопазването.

От март 2022 година при деца на възраст от 6 до 11 година, в това число, е позволена за приложимост още една иРНК ваксина - Spikevax (на Moderna).

Ваксината за деца съдържа 2 пъти по-малко иРНК от имунизацията за лица на и над 12 година – 50 микрограма/доза, по отношение на 100 микрограма/доза, като схемата на използване е същата – 2 дози, през минимум 28 дни.

Понастоящем при деца на възраст от 5 до 11 година, в това число, не се слага бустер доза от имунизациите против COVID-19, акцентират от здравното министерство.

За облекчение на родителите на уеб страницата на ведомството е оповестен и лист на имунизационните пунктове, в които се слагат педиатричните ваксини.

Експертите поучават родителите да се свържат с имунизационния пункт, който са избрали, да зададат въпросите си на здравното лице и да запазят комфортен час за имунизация. Също по този начин те предлагат въпроса за имунизацията на детето да бъде авансово разискван и с педиатъра или наблюдаващия доктор на детето.

За децата от 12 до 17 години в това число

в Европейски Съюз има позволени за приложимост две ваксини против COVID-19, показват от Министерство на здравеопазването.

Ваксината Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) е позволена за приложимост в тази възрастова група от месец май 2021 година Количеството ваксина за доза е същото като при възрастните, както и схемата на използване – 2 дози, през минимум 21 дни. Клиничните изпитвания демонстрират, че имунизацията има към 90,7% резултатност.

Ваксината Spikevax (на Moderna) е позволена за приложимост от месец юли 2021 година Количеството ваксина за доза е същото като при възрастните, както и схемата на използване – 2 дози, през минимум 28 дни. Клиничните изпитвания демонстрират, че имунизацията има до 100% резултатност.

Поради доста редки случаи на миокардит след приложена иРНК ваксина (по-често Spikevax) на младежи и мъже от 12 до 29 година (докладвани в други европейски държави), Министерството на здравеопазването предлага имунизацията в тази възрастова група да се прави с иРНК имунизацията на Pfizer/BioNTech.

От март 2022 година за деца на възраст от 12 до 17 година, в това число, е позволена за приложимост бустерна доза от имунизацията Comirnaty (на Pfizer/BioNTech), само че не по-рано от 6 месеца след приключен имунизационен курс.

При тежко имунокомпрометирани хора, включително и при деца на възраст 5 и повече години, трета (подсилваща/бустерна) доза може да се приложи най-рано 28 дни след втората доза, допълват специалистите. Преболедувалите от COVID-19 деца и младежи могат да се имунизират, само че при съблюдаване на избраните периоди. Тези деца и младежи могат да се имунизират с цялостна имунизационна скица не по-рано от 3 месеца (90 дни) след лабораторно потвърждаване на диагнозата. При деца и младежи, болни от COVID-19 след използване на първа доза от имунизациите, втората доза ваксина се слага не по-рано от 3 месеца (90 дни) след лабораторно потвърждаване на диагнозата. От Министерство на здравеопазването напомнят, че даже и след преболедуване съществува риск от повторна зараза, като той е доста по-висок при заразяване с разновидността омикрон и неговите подварианти.

„ Ваксините защищават от тежко протичане на болестта, хоспитализация и летален край “, напомнят от Министерство на здравеопазването.

В рекомендациите специалистите изброяват също по този начин

групите деца, за които предпазването от COVID-19 e от основно значение поради покачвания риск от затруднения

Това са: деца със затлъстяване, артериална хипертония, захарен диабет, неврологични болести, като да вземем за пример епилепсия и детска церебрална парализа, деца със сърдечно-съдови болести, с хронични белодробни болести, в това число муковисцидоза, с хронични нервно-мускулни болести като спинална мускулна недоразвитост, мускулна дистрофия на Дюшен, деца с ревматични болести, с потисната имунна система и деца с имунен недостиг, с умствена назадничавост, синдром на Даун и вродени болести, с хронични бъбречни болести, с органна трансплантация, с хронични болести на храносмилателния тракт (без тези, които са на биологична терапия), както и деца с наследствени и/или редки болести.

От Министерство на здравеопазването обръщат внимание, че следва да има нараснало внимание към предпазването на децата от някои характерни групи: да вземем за пример в случай че те порастват в фамилии, в които има бременни дами и/или възрастни хора с хронични и/или други съществени болести, в случай че живеят с хора, които не могат да бъдат имунизирани против COVID-19 по медицински аргументи, в случай че са настанени в обществени институции или живеят при неприятни социално-битови условия.

В рекомендациите на здравното министерство се изброяват в детайли противопоказанията за имунизация, както и вероятните реакции след слагането на имунизацията.

Обобщените данни на Министерство на здравеопазването сочат, че към 1 март 2022 година във възрастовата група от 5 до 11 година в това число са приложени 3836 дози от педиатричната ваксина Comirnaty (на Pfizer/BioNTech). В Изпълнителната организация по медикаментите са постъпили 2 известия за нежелани лекарствени реакции, които не са тежки. Във възрастовата група от 12 до 17 година в това число са приложени общо 47 301 дози от имунизациите Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna). В Изпълнителната организация по медикаментите са постъпили 14 известия за нежелани лекарствени реакции, които не са тежки.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР