Ваксинираните също заразяват, припомнят учениПо-тежкото състояние изгражда по-силна защитаЕфективността на

...
Ваксинираните също заразяват, припомнят учениПо-тежкото състояние изгражда по-силна защитаЕфективността на
Коментари Харесай

Боледували от COVID-19 с антитела за 1 година

Ваксинираните също заразяват, напомнят учени
По-тежкото положение построява по-силна отбрана

Ефективността на имунизацията понижава с времето

Преболедувалите COVID-19 имат антитела в продължение на най-малко една година, демонстрира изследване на Международния институт за научни проучвания Ирси Кайша (IrsiCaixa).

То е направено взаимно със суперкомпютърния център в Барселона (BSC) и Центъра за проучване на здравето на животните (CReSA). Обхванало е 332-ма души, които са боледували от ковид и са били следени в продължение на 15 месеца.

Изследването открило, че тежестта на болестта е това, което дефинира равнището на антителата и успеваемостта на имунитета, който се построява. А точно, че приетите в болница пациенти създават повече антитела. Но пък способността им да блокират нови разновидности на ковид по-късно е по-ниска спрямо тази на пациенти без признаци или с леки такива, които генерират по-малко антитела, само че са по-защитени от повторна зараза.

В процеса на проучването станало ясно още, че в случай че не се имунизират, няколко месеца откакто са боледували от COVID-19, 50% от пациентите са податливи на повторна зараза с Бета разновидността на ковид и 30% от тях могат да изкарат още веднъж истинския вид от Ухан.

В разбор на данните за изцяло имунизирани, които все пак са се разболели от ковид, берлинският институт “Роберт Кох” показва, че разновидностите на вируса наподобява понижават успеваемостта на имунизациите. Освен това тя понижава и с времето - броят на антителата спада. При хората с по-слаба имунна система рискът да се заразят след имунизация е по-висок.

Учените предизвестяват и че имунизираните придвижват вируса, както е тези без имунизация, само че евентуално за по-кратък интервал от време.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР