Ваксинирането срещу COVID-19 трябва да е личен и информиран избор.

...
Ваксинирането срещу COVID-19 трябва да е личен и информиран избор.
Коментари Харесай

Доц. Мангъров: Ваксинирането срещу COVID-19 трябва да е личен избор

Ваксинирането против COVID-19 би трябвало да е персонален и осведомен избор. Това съобщи пред медиите доцент Атанас Мангъров, шеф на Детската клиника в Инфекциозна болница. И макар, че имунизациите против ковид са метод за предотвратяване, за тях и досега не се знае задоволително, уточни той.

„ Основният мотив, който подхранва подозренията в това отношение е, че макар, че имунизациите са правени на милиони хора, преди слагането им се желае осведомено единодушие и отговорността за всички странични реакции се трансферира върху правещия си ваксина. Производителите и страната са освободени от отговорност. Ако нещата бяха по този начин, както ги показва здравният министър и хората от МОН, нещата нямаше да са по този метод, тъй като при нито една от всички ваксини, които се употребяват рутинно, не се изисква такова осведомено единодушие “.

В този смисъл, на процедура е невероятно жителите да създадат осведомен избор, защото отсъстват елементи по този въпрос, разяснява доцент Мангъров.

„ Защото имунизациите се сътвориха преди по-малко от 1 година и получиха решение за приложимост под условия, поради на това, че имаше пандемия от ковид, да се спасят животи. Казаха, че е хубаво хората да се имунизират. Напълно съм склонен. Добре е да се имунизират, само че би трябвало да се имунизират тези от тях, които желаят. Не би трябвало да се задължават да се имунизират, като се вкарват условия, че в случай че не го създадат, това значи, че не са виновни “.

Доц. Мангъров напомни за редица проблеми с някои от имунизациите против Коронавирус и даде образец с тези на „ АстраЗенека “ и „ Янсен “.

„ Ваксината на „ АстраЗенека “ беше свалена от приложимост в доста страни по света и в Европейски Съюз в частност, заради това, че след нейното слагане се получиха съществени странични резултати, свързани с тромбози, от които някои хора починаха. Същото се следи при имунизацията на „ Янсен “, която за известно време беше спряна от приложимост в Съединени американски щати “.

Доц. Мангъров е на мнение, че имунизациите против COVID-19 са били натоварени със свръхочаквания.

„ Те се показаха като нещо, с което тази пандемия ще завърши, в случай че всички се имунизират. Вижда се, че това не е по този начин. В страните, които са изцяло имунизирани, да вземем за пример Израел и Сейшелските острови, се следи ново повишаване на случаите на инфектирани с ковид и то измежду имунизирани хора “.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР