Ваксинирането на бременните жени срещу грип не създава риск за

...
Ваксинирането на бременните жени срещу грип не създава риск за
Коментари Харесай

Бременните могат да се ваксинират срещу грип

Ваксинирането на бременните дами против грип не основава риск за бебето. Твърденията на съперниците на имунизациите, че противогрипната ваксина вреди на плода, бяха опровергани с ново изследване, оповестено в British Medical Journal.

В продължение на пет години, канадски учени са следили над 104 хиляди деца, измежду които над 30 хиляди са от майки, които са били имунизирани против грип H1N1 по време на епидемията през 2009 година. Учените не са разкрили доказателства, че имунизирането на майките покачва риска от аутизъм, респираторни и ушни инфекции, рак и разстройства на сензорната система, че провокира незабавни хоспитализации, продължителни болести и гибел.

Изследователите от Педиатричната болница в Източно Онтарио са установили единствено леко завишаване на случаите на астма – 5 %, при децата, чиито майки са били имунизирани през бременността. В тази група обаче недоволствата от стомашни разстройства или храносмилателни проблеми били с 6 % по-малко.

„ Резултатите демонстрират, че имунизирането против грипния вариант H1N1 на бременните през 2009 година, няма отрицателни последици за здравето на децата за петте години, в които са били следени “ – настояват създателите.

Според специалистите имунизирането на бременните дами предотвратява неголемият, само че сериозен риск от гибел и заболяване на майката и възможност от гибел на плода.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР