Ваксинирането може да предотврати 92 на сто от случаите на

Ваксинирането може да предотврати 92 на сто от случаите на ...

Ваксинирането може да предотврати 92 % случаите на рак, свързани с човешки папиломавирус.


Ваксинирането може да предотврати 92 на сто от случаите на рак, дължащи се на човешки папиломавируси, оповестиха американските санитарни власти, цитирани от Франс прес.

Бъдещето без рак, предизвикан от човешки папиломавируси, е в нашия обсег, но е нужно да се действа бързо, за да се увеличат ваксинациите, оповестиха от министерството на здравеопазването на САЩ.

Нов доклад на американските Центрове за контрол и профилактика на болестите показва, че човешки папиломавируси ежегодно са предизвикали средно 34 800 случая на рак между 2012 г. и 2016 г. в страната.

Папиломавирусите, които се предават по полов път, могат да предизвикат рак както у жените, така и у мъжете - рак на шийката на матката, вагината, пениса, ануса, ларинкса.

Американските санитарни власти препоръчват всички деца на 11-12-годишна възраст да бъдат ваксинирани срещу човешки папиломавируси.

Но ваксинациите в тази възрастова група се увеличават бавно. Едва 51 на сто от децата на 11-12-годишна възраст са получили всички препоръчвани дози, като увеличението е с 2 процента в сравнение с 2017 г.

Източник: novini.bg