Ваксинирането е интелигентният начин за справянето с пандемията от COVID-19.

...
Ваксинирането е интелигентният начин за справянето с пандемията от COVID-19.
Коментари Харесай

Имунолог: Ваксинирането е интелигентният начин за справяне с COVID-19

Ваксинирането е интелигентният метод за оправянето с пандемията от COVID-19. Това съобщи в „ Тази неделя “ по бТВ имунологът доцент Велизар Шиваров. По думите му обаче не е належащо да се влага непотребен драматизъм към обстановката.

Той изясни, че наличните ваксини против болестта са минали през одобрени практики и са с потвърдена резултатност. „ Не виждам съображение за боязън от имунизация, в случай, че от другата страна стои неконтролируемо заболяване, което е с висока смъртност и висок риск от затруднения “, добави доцент Шиваров.

Относно абсурда в Сандански, където общински съветници се имунизираха, макар че сега тече първа фаза от имунизацията и право да получат препарата имат единствено медиците на първа линия, имунологът разяснява, че не е сюрпризиран.

„ В България постоянно е съществувала концепцията да изпреварим някого, само че това слага по-глобален въпрос. Ако ограниченията се съблюдаваха, в случай че болестта се контролираше и се разпространяваше по-бавно – ние щяхме да сме спокойни, че ще имаме достъп до качествена здравна грижа и това не би принудило тези хора да търсят преимущество “, сподели още той.

Доц. Шиваров добави, че единствено след няколко месеца всички ще имат достъп до имунизациите и не трябва да се вършат опити за изпреварване на реда. Имунологът уточни, че хората, които са се срещали с заболяването могат да се имунизират, само че в случай че имат антитела в организма си – предлага да изчакат.

„ Ваксината насочва имунния отговор към тъкмо избран откъс от вируса, който дава отговор за неговото прикрепване. При вирусни болести високият титър на обезвреждащи антитела пречат на свързването на вируса с клетка-гостоприемник. Има доказателства, че утвърдените ваксини имат механизъм и за обезвреждане на инфектирани кафези “, изясни имунологът.

Според него при пациенти с имунни болести би трябвало да се подхожда самостоятелно при положение на имунизация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР