Ваксини за децата на възраст от 5 до 11 години

...
Ваксини за децата на възраст от 5 до 11 години
Коментари Харесай

Кацаров: Ваксини за деца от 5 до 11 години се очаква да има у нас в началото на 2022 г.

Ваксини за децата на възраст от 5 до 11 години се чака да има у нас при започване на 2022 година Това разгласи служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров.

Ако не бъдат обезпечени задоволително проби за ковид за учениците през идната и по-следващата седмица е допустимо тестването да отпадне със заповед на министъра на опазването на здравето, съобщи  Кацаров на брифинг през днешния ден. Той разясни, че предлагането идва от министъра на образованието Николай Денков.

" С министър Денков говорихме за това, че в случай че не могат да се обезпечат задоволително проби, другата опция да се върнат учениците на учебно заведение е да отпадне условието за проби ", съобщи Кацаров. " Това е опция. То крие риск за здравето на децата, за здравето на учителите и за разпространяването на инфекцията, само че това е опция, несъмнено ".

" Това може да се случи, в случай че не са обезпечени задоволително проби за идната и по-следващата седмица. Ако не получим доставките, които чакаме и в случай че специалистите на министерството на опазването на здравето, защото аз не взимам еднолично решения, преценяват, че рискът не е прекомерно огромен за здравето на учениците и учителите или за епидемиологичната конюнктура в страната ", изясни Кацаров.

В момента, предстояща пратка със щадящи проби за ковид, е блокирана в митница в Унгария.

Здравният министър разясни, че сега в 21 области може да се учи на ротационен принцип, а в една образованието е присъствено. Евентуална заповед за отпадане на тестванията ще важи за всички тях.

Според Кацаров по-големите възпитаници могат да бъдат тествани със общоприетите проби, от които има задоволително, а и доставките им са по-лесни. Но подобен метод би трябвало да бъде утвърден от министерството на образованието.

Кацаров акцентира, че действително рестриктивните мерки за влизане в страната, въведени от 1 декември, са по-строги. Известно облекчение има единствено във връзка с останалите страни от Европейски Съюз. Той е безапелационен, че никакво затваряне на границите не може да спре разпространяването на ковид. Единственото дейно решение е повече българи да се имунизират.

Министърът на опазването на здравето добави, че имунизацията против COVID-19 на " Пфайзер " за деца евентуално ще бъде налична в България при започване на идната година.

" Ваксините за деца са същите, само че се оферират в различен тип опаковка ", разясни здравният министър.

" Закупихме и към този момент сме дали на Министерството на образованието 1,5 милиона теста. Имаме от предходната ни социална поръчка още 600 000 теста. 200 000 от тях са налични в склад, само че 400 000 не са пристигнали. Днес разговарях с шефовете на компаниите, спечелили поръчките. Те споделят, че най-късно до този петък биха пристигнали, само че не могат да дадат гаранции, тъй като тестванията се намират на разнообразни митници в Европа. Вчера сключих контракти за още 2,7 милиона теста, със период на доставка до 9 декември. Тоест са контрактувани общо 4,8 милиона щадящи теста. По наша оценка тези проби биха стигнали най-малко доникъде на януари. Правим всичко допустимо, само че има неща, които не зависят от нас ", сподели Кацаров.

Според Европейската комисията 27-те членки на Европейски Съюз би трябвало да засилят акциите за имунизиране, като на този стадий към 66% от общото население на съюза е ваксинирано. Същевременно имунизациите за деца сред 5 и 11 години ще могат да бъдат налични от 13 декември.

Фон дер Лайен сподели също по този начин, че защото фирмите BioNTech/Pfizer и Moderna са подготвени да доставят още 360 милиона дози до края на март 2022 година, има бустерни дози, налични за всички, които са получили първичните си имунизации.

Тя добави, че е схванала от фармацевтичните компании, че ще им трябват към 100 дни, с цел да поправят имунизациите си, в случай че съществуващите техни ваксини не защищават от разновидността " Омикрон ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР