Ваксинацията срещу Ковид-19 по време на бременност не е свързана

...
Ваксинацията срещу Ковид-19 по време на бременност не е свързана
Коментари Харесай

Ваксинацията срещу COVID по време на бременността нe води до усложнения при раждането

Ваксинацията против Ковид-19 по време на бременност не е обвързвана с прибързано раждане или раждане на бебета с тегло под нормата, съобщи Ройтерс, базирайки се на изследване, оповестено от американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите (CDC), заяви Българска телеграфна агенция.
Според седмичния отчет на CDC за заболеваемостта и смъртността процентът на прибързано раждане е 4,9 на 100 измежду повече от 10 000 дами, които са получили най-малко една доза ваксина против Ковид-19, в съпоставяне със 7 на 100 за почти 36 000 неимунизирани дами.
Разликата не се смята за статистически значима. Освен това имунизацията против Ковид-19 не усилва риска от раждане на бебета с тегло под нормата, означават откривателите.

Резултатите от изследването поддържат рекомендацията на CDC за сигурността на имунизацията против Ковид-19 по време на бременност.
" Доказателствата за изгодите от имунизацията против Ковид-19 по време на бременност не престават да се натрупат, включително откриването на антитела в кръв от пъпната шнур ", пишат създателите на проучването. Те означават, че за бременните дами с Ковид-19 има нараснал риск от постъпване в интензивно поделение, слагане на механична вентилация и гибел.

Жените в изследването са заченали сред май и октомври 2020 година, преди да бъдат налични ваксини. Почти всички, които са били имунизирани, са се имунизирали с препарат през второто или третото тримесечие на бременността. Около 96 % от тях са получили най-малко една доза иРНК ваксина на " Пфайзер " / " Бионтех " или " Модерна ". На останалите дами е сложена еднодозова ваксина на " Джонсън и Джонсън ".
Изследователите не са отчели разлики в резултатите въз основа на времето на имунизация, вида получена иРНК ваксина или поставените дози.

Данните са взети от осем здравни организации в шест американски щата, се показва в отчета.

Авторите на проучването означават, че защото са прегледали данни, събрани за други цели, е допустимо да са пропуснали някои имунизации и им липсва информация за дами с предходна история на затруднения при раждането. В изследването липсват и данни за имунизации през първото тримесечие, както и за бустери, които не са били налични по това време.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР