Ваксинацията срещу коронавирус у нас трябва да започне след Нова

...
Ваксинацията срещу коронавирус у нас трябва да започне след Нова
Коментари Харесай

Може ли да съдим фармацевтична компания заради нежелани реакции от ваксини?

Ваксинацията против ковид у нас би трябвало да стартира след Нова година, а неотдавна се появи и документ с някои нежелани реакции след слагането й. Адвокатът по здравно право Мария Шаркова обясни пред Би Ти Ви кой може да понесе отговорност, в случай че се проявят някои странични резултати при имунизация против COVID-19.

Ваксината ще е изцяло доброволна и ще се слага след преценка на експерт, изясни специалистът. При нежелани реакции има няколко проблема за това кой понася отговорност, съобщи Шаркова.

„ Зависи каква е повода за страничните резултати. Неправилно слагане, неправилна преценка на положението на индивида или слагане макар съществуването на противопоказания. Тогава ще е виновен лекарят, който е сложил имунизацията. Ако нежеланата реакция се дължи на погрешно предпазване и погрешен превоз, то тогава ще дава отговор лицето, което е транспортирало и съхранявало препарата “, сподели юристът по здравно право.

Ако е нежелана реакция, неописана в късата характерност, е допустимо отговорността да се носи от съответната компания производител, добави Шаркова и разясни, че е мит, че не можем да съдим фармацевтична компания.

Мария Шаркова добави, че в някои страни има и фондове за обезщетяване на хора при тежки нежелани реакции от ваксини, само че не знае дали ще се сътвори подобен в Европейски Съюз.

Шаркова разяснява и приравняването на антигенните проби с PCR и съобщи, че това надали ще изкриви статистиката, тъй като освен ние ще създадем тази крачка. Много страни в Европейски Съюз към този момент обмислят това решение и статистиката ще се изравни, добави тя.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР