Ваксинацията на деца между 5 и 11 години срещу КОВИД

...
Ваксинацията на деца между 5 и 11 години срещу КОВИД
Коментари Харесай

В 69 пункта в страната ще се правят имунизации на деца


Ваксинацията на деца сред 5 и 11 години против КОВИД стартира от в края на тези седмица. Общо в 69 пункта на територията на страната ще се слагат ваксини за най-малките. Засега това ще става в здравни заведения, а не при персоналните лекари. Причината е, че с един флакон се вършат 10 имунизации и не се чака, най-малко първоначално, персоналните лекари да имат напор от искащи, с цел да се използва целият флакон. Целта е да няма изхвъляне на ваксини, посочи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Заедно с шефа на ИАЛ проф. Богдан Кирилов и началника на отдел „ Надзор на заразните заболявания “ в Министерство на здравеопазването доктор Кремена Пармакова той даде повече детайлности към имунизацията на деца, организацията и осведомителната акция.

Имунизацията на децата стартира още в края на тази седмица, уточни Кунчев. Има пунктове освен в регионалните градове, а и в по-малки общини като Гоце Делчев, Казанлък, Велинград, Нова Загора, Девин, Елхово. Гъвкави сме, стига да има интерес, ще дадем опция и на персоналните лекари, добави Кунчев.

Той бе безапелационен, че нежеланите реакции при децата са доста по-малко и по-леки, в сравнение с при възрастните. Може да има болежка на мястото на убождането, леко настинка, главоболие. Родителите ще могат да получат консултация преди имунизацията на детето им - за нежелани реакции и други въпроси, които имат.

Богдан Кирилов добави, че в Европа и по света има задоволително имунизации на деца в тази възрастова група. Има надеждни данни, които демонстрират, че имунизацията може да бъде прилагана на деца, посочи той.

Пунктовете, в които ще се ползва педиатричната ваксина, са същите, в които се ползват и имунизациите за възрастни. Няма да е нужно единодушието на двамата родители, с цел да се имунизира детето, задоволително е наличието на един аставник по време на имунизацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР