Ваксинация срещу COVID-19 при бременните жени да се извършва след

...
Ваксинация срещу COVID-19 при бременните жени да се извършва след
Коментари Харесай

Бременните може да се ваксинират срещу COVID-19 след 12-а гестационна седмица

Ваксинация против COVID-19 при бременните дами да се прави след 12-а гестационна седмица на бременността, когато приключва ембриогенезата на плода. Това предлага Експертният съвет по здравна компетентност „ Акушерство и гинекология “. Експертите са безапелационни: „ Натрупаните досега научни данни не демонстрират неподходящи резултати на имунизациите върху бременните, а в противен случай, свидетелстват за предпазващ резултат на имунизациите, в това число и за известна отбрана на плода “.

Ваксинацията против COVID-19 може евентуално да защищити новороденото от зараза посредством майчините антитела, формирани от имунизацията и предадени трансплацентно или посредством кърмата.

Бременните дами са изложени на по-висок риск от тежко протичане на COVID-19 спрямо дамите в репродуктивна възраст, които не са бременни. Жените, които боледуват от COVID-19 по време на бременност, са с нараснал риск от прибързано раждане (преди 37-ата гестационна седмица) и тромбози. Основни болести като сърдечно-съдови болести, диабет, заболявания на дихателната система, на черния дроб или бъбреците, онкологични болести или рискови фактори като затлъстяване и тютюнопушене също усилват риска от тежко протичане на COVID-19, като тази възможност се усилва с възрастта на бременната жена.

На бременните дами се предлагат иРНК имунизациите (на производителите " Пфайзер - Байонтек " и " Модерна " ), поради по-добрите данни за имуногенност, реактогенност и липса на коагулационни проблеми. Ваксините не съдържат съставки, които са нездравословни за бременните или за развиването на бебето, не водят до затруднения при бременност, нямат отрицателно отражение върху здравето на бъдещите майки и новородените. Ваксините, основани на иРНК технология, не навлизат в клетъчното ядро и не взаимодействат с човешката ДНК. Кратко време след имунизацията организмът изцяло разгражда всички съставки на имунизацията.

Жените, които възнамеряват да заченат и вършат инвитро опити, би трябвало да се имунизират против COVID-19, защото евентуалните затруднения при заразяване с ковид преди зачеване и по време на бременност могат да бъдат обилни.

Ваксинацията по никакъв метод не повлиява възможностите за зачеване – в този момент или в бъдеще. Редица изследвания демонстрират, че имунизациите против COVID-19 нямат отношение към яйчниковата функционалност, качеството на яйцеклетките, оплождането или броя на дамите, които са забременели след слагане на ваксина. От друга страна, боледуването от COVID-19 може да докара и до продължаващи месеци наред проблеми с овулацията.

Министерството на здравеопазването и Експертният съвет по акушерство и гинекология предлагат на бременните и на дамите, подложени на инвитро процедури, изборът на ваксина и моментът на имунизация да бъдат съветвани с наблюдаващия експерт.

Повече информация за имунизацията против COVID-19 при дамите в репродуктивна възраст, можете да намерите на уеб страницата https://plusmen.bg – част от осведомителната акция „ Плюс мен “ на Министерството на здравеопазването за изгодите от имунизациите и имунизацията.

Дигитална листовка по тематиката, създадена със съдействието на Експертния съвет по здравна компетентност „ Акушерство и гинекология “, както и визуализация на материала, може да видите

Българската национална телевизия е сътрудник на осведомителната акция „ Плюс мен “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР